2023. május 28. vasárnap Emil, Csanád

Súlyos kijelentést tett Nagy István a magyar élelmiszer-ellátásról: ez mindenkit érint

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztériumnak mindig nagy felelőssége volt abban, hogy mi kerül a boltok polcaira, hiszen a tárca hatásköre valóban a termőföldtől az asztalig terjed - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Az Európai Kereskedelem Napja rendezvényen, hétfőn. A háború és a szankciós válság ellenére is zavartalan a magyar élelmiszer-ellátás, még a vidéki kisboltokban is, a lakosságot pedig védi az egyes élelmiszerekre bevezetett árstop.

A tárcavezető arra emlékeztetett, a kereskedelemben mutatkozik meg, hogy mindaz a munka, amit egy gazdálkodó, majd egy élelmiszeripari vállalkozás elvégez, hogyan hasznosul. Keresik a fogyasztók az adott terméket, vagy ott marad a boltok polcain. Hozzátette, a fogyasztók elvárják, hogy a mindennapi szükségleteiket minél kisebb erőfeszítés mellett, minél alacsonyabb árszínvonalon, minél jobb minőségű termékek megvásárlásával elégíthessék ki. Nagy István arról beszélt, hogy a kis boltok léte különösen fontos a vidék lakosságmegtartó képességének erősítése érdekében is. Ha nincs bolt, előbb-utóbb nincs falu sem.

A miniszter kiemelte, a kereskedelem egyszerre katalizátora és előállítója a bruttó nemzeti össztermék növekedésének, hiszen minden magyarországi lakos a kiskereskedelem ügyfele: 2020-ban naponta és fejenként 3200-3600 forintot hagytunk a boltokban. Ennek a forgalomnak a lebonyolításában 2021-ben 105 ezer vállalkozás 112 ezer üzlete vett részt. A számokból látszik, hogy a kereskedelem milyen pozitív szerepet tölt be a nemzetgazdaságban. Ahhoz azonban, hogy ezt a szerepét megőrizzük, sőt megerősítsük, első helyen szükséges az ágazati foglalkoztatás jelenlegi magas szintjének megőrzése és a bérszínvonal további emelése. Fokozni kell emellett a hazai alapanyagok, termékek, beszállítók szerepét, és javítani a versenyképességet úgy, hogy annak integráns része legyen a környezetterhelés csökkentése és a digitalizáció - hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter kitért arra is, hogy kihívásokkal kell szembenéznie az ágazatnak és az egész országnak. A koronavírus terjedésének lassítása érdekében hozott korlátozó intézkedések okozta sokkot még éppen csak kezdte kiheverni az ágazat, amikor a szomszédban kitört a háború, és az egekbe kezdett emelkedni az energia ára, az infláció és az egyéb költségek, ezzel újabb rendkívüli akadály elé állítva mindenkit. A kormány egyes alapvető élelmiszerekre árstopot vezetett be, és jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen termékekre terjeszthető ki ez az intézkedés - húzta alá a tárcavezető. Nagy István szerint hatalmas eredmény, hogy a koronavírus-járvány ellenére, az orosz-ukrán háború és szankciós válság mellett is zavartalan az élelmiszer-ellátás.

Címlapkép: Nagy István (Forrás: Fotó: Fekete István)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?