Létrejöhet Magyarország valaha volt legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata

Létrejöhet Magyarország valaha volt legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata

agrarszektor.hu
Magyarország két legnagyobb pulykafeldolgozó cége, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. fúzióját tervezik a vállalatok tulajdonosai. Az egyesüléssel - amelyhez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére is szükség lesz - hazai léptékkel mérve hatalmas baromfiipari társaság jönne létre, amely a várakozások szerint megkezdheti a felzárkózást a nagy európai baromfiágazati integrációkhoz.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Fúzió előtt áll a hazai pulykapiac két legnagyobb vállalata, a szarvasi Gallicoop Zrt. és a kecskeméti Gallfood Kft. - tudta meg az agrarszektor.hu. Értesüléseink szerint a tulajdonosok már benyújtották a vállalatok egyesüléséről szóló kérelmet a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Ha a GVH jóváhagyja a tranzakciót, itthoni mércével mérve hatalmas méretű pulykatermelési és -feldolgozási integráció jöhet létre, mivel a Gallicoop eddig az első, a Gallfood a második helyet foglalta el a hazai piacon. A legutolsó nyilvános cégadatok szerint a Gallicoop mintegy 33 milliárd, a Gallfood körülbelül 15 milliárd forintos árbevételt ért el 2020-ban.

A fúziós terveket megelőzték azok a tulajdonosi változások, amelyek a két cégnél az elmúlt években mentek vége. Először a Gallicoopot vásárolta meg 2020-ban a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealap, a Béta Magántőkealap és a Status Food Magántőkealap a Diamond Turkey Holding Zrt.-től, amely a piacvezető vállalatot felépítő Erdélyi István és családja tulajdonában volt. Tavaly pedig a Takarék, a Béta és a Prime Deal Magántőkelap, illetve az általuk tulajdonolt bőnyi Gallbreed Kft. és lövői Gallgarden Kft. vette meg a Gallfoodot olyan társaságoktól, amelyek Kövesi Ottó vállalkozó tulajdonában álltak.

Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor

A tranzakcióban résztvevő tőkelalapok közül a Status Food Magántőkealap és a Béta Magántőkealap a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozik, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc nagybefektető. A Prime Deal Magántőkealapot a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési Magántőkealapot a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. működteti, amelyek tevékenysége az élelmiszergazdaságban több ponton is kapcsolódik Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez. Ilyen például a mezőgazdasági integrátorcégként létrehozott herceghalmi Agrolink Zrt. is, amelyben az üzletember tulajdonában lévő felcsúti Talentis Agro Zrt. mellett a Takarék Magántőkealap és a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Prime Property Magántőkealap is tulajdont szerzett.

A két pulykafeldolgozó egyesülésével ágazati várakozások szerint olyan hazai baromfiipari vállalat jöhet létre, amely nem csak a belpiacon lehet meghatározó, hanem külföldön is nagyobb eséllyel veheti fel a versenyt a nemzetközti vetélytársakkal. A külpiaci értékesítési lehetőségek hosszabb távon is fontosak lehetnek, mivel a szektor egyik legkurrensebb termékének számító pulykamell jelentős része külföldön talál gazdára.

A fúzió ugyanakkor első lépésként csak a felzárkózás megkezdését jelentheti, mivel Európában óriási baromfiipari társaságok uralják a piacot - hívják fel a figyelmet iparági szakértők. A baromfifeldolgozó debreceni Tranzit-csoportban is többségi tulajdonnal bíró, piacvezetőnek számító francia LDC éves forgalma például elérte a 4,4 milliárd eurót a 2020/2021-es üzleti évben, és a cégcsoportnál évente feldolgozott 400-450 millió szárnyas a teljes magyar éves baromfivágási (csirke, víziszárnyas és pulyka) mennyiség kétszeresét is meghaladja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?