Egyre több magyar vásárol ilyen élelmiszereket: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
A klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint orosz-ukrán fegyveres konfliktus nyomán fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága. A felsorolt tényezők, valamint a fogyasztási szokások és igények változásai még a fejlett országokban is felerősítették az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kockázatokat és félelmeket. Az OTP Agrár szakértői legutóbbi szakcikkükben azt tekintették át, hogy mi várható a jövőben a világ és Magyarország élelmiszergazdaságában.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Abban egyetértenek a kutatók, hogy a szegénységben élők számának csökkenésével a fejlődő piacokon főként az állati termékek iránti kereslet növekedése, a fejletteken pedig a minőség iránti igény erősödése lesz a meghatározó az élelmiszergazdaságban. Az utóbbiaknál egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, valamint a fenntarthatóság, ezzel összefüggésben a vásárlói tudatosság. Az OTP Agrár szakértői ezért úgy látják, hogy a következő évtized egyik meghatározó tendenciája az élelmiszerpiacon az egyre nagyobb hozzáadott értékű, magasan feldolgozott termékek piaci súlyának növekedése lesz a tömegtermelésben.

A közvélekedés szerint az állattenyésztés bánik a leginkább pazarlóan a természeti erőforrásokkal, ezért a fejlett országokban a marha- és sertéshúst, valamint egyes tejtermékeket lassan, de fokozatosan visszaszoríthatják a helyettesítésükre szolgáló, laboratóriumokban készülő élelmiszerek. Bár az elkövetkező évtizedben nem reális Magyarországon a műhúsok nagyobb arányú térnyerése, a világban zajló folyamatok hazánkban is éreztetik hatásukat és az átrendeződésnek egyaránt lesznek győztesei és vesztesei.

Így változik az élelmiszerfogyasztás szerkezete Magyarországon

Az OTP Agrár szakértői szerint hazánkban a gazdasági környezet miatt várhatóan stagnálhat, de akár 5-10%-kal vissza is eshet a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. A kenyérfélék piaca azonban az európai átlagot meghaladó mértékben növekedhet Magyarországon az elkövetkező években, a tej és tejtermékeknél pedig a plusz hozzáadott értékkel rendelkező áruk, valamint a tejimitátumok iránti kereslet erősödésével kell számolni. Az egészségmegőrzés, illetve a kedvezőtlen árváltozások miatt háttérbe szorulhat a sertészsír és a napraforgóolaj használata a konyhákban, az átrendeződés nyertesei pedig más növényi olajok lehetnek.

A sertéshúsnak folyamatosan "küzdenie" kell a fogyasztói szokások változásával, ami az egy főre jutó mennyiséget kismértékben csökkenti. A marhahúsnál a fenntarthatósági szempontok mellett az is gondot jelent, hogy hazánkban nem alakult ki igazán a felhasználásának, fogyasztásának kultúrája. Az egészséges életmóddal kapcsolatos vásárlói elvárások erősödése egyértelműen a csirkehúsnak kedvez, elsőségét a jövőben sem veszélyezteti semmi ebben a piaci szegmensben. A pulykafogyasztás növelésének lehetősége elsősorban a feldolgozott készítményekben rejlik, a liba- és a kacsamáj pedig megmarad a módosabb háztartások élelmiszerének. A hal- és halászati termékek piacán középtávon az akvakultúrában előállított halak, főleg az afrikai harcsa fogyasztása növekedhet dinamikusan, a hazai halak közül főleg a ponty esetében a feldolgozott, szálkamentes termékek forgalma bővülhet. A gyümölcsleveknél a minőség válik meghatározóvá, míg az alkoholos italoknál folytatódhat a kereslet növekedése. Az élelmiszerfogyasztási várakozásokkal kapcsolatos további információk ezen a linken olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?