Ömlik a külföldi almalé Lengyelországba: a termelők se tudják, honnan jön valójában

Ömlik a külföldi almalé Lengyelországba: a termelők se tudják, honnan jön valójában

agrarszektor.hu
Vámhatósági adatok szerint ugrásszerűen megnőtt a Lengyelországba irányuló, Törökország felől érkező almasűrítmény-export volumene. A termelők azonban arra gyanakodnak, hogy a török áru valójában Kínából érkező koncentrátum.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az augusztussal véget érő idényben csaknem ötször annyi (3000 tonna) almasűrítmény érkezett Törökország felől Lengyelországba, mint a 2020/2021-es szezonban (656 tonna), és ebben még nincsenek benne a júniusi és júliusi tételek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Bár ez a volumen még mindig nem számít magasnak a lengyel termeléshez képest, az Ukrajnából Moldovából és Törökországból együttesen érkező AJC import mennyiségét már aggasztóként aposztrofálták a helyi ágazat képviselői. Ennek oka főleg az, hogy az előttünk álló 2022/2023-as szezonban egészen biztos, hogy nem lesz probléma a lengyel léüzemek alapanyag-ellátottságával, magyarul alma lesz elég, de kérdéses, hogy az esetlegesen tovább erősödő import milyen hatással lehet majd az átvételi árakra.

Idén tavasszal például rekordot döntött az Ukrajnából érkező sűrítmény volumene, bár a háború miatt az ukrán szállítások folytatódása kérdéses. A lengyel termelők legnagyobb aggodalma azonban az, hogy mivel az Egyesült Államok magas importvámokat vetett ki a kínai sűrítményre, az amerikaiak Törökországból szerzik be a hirtelen kanyarral törökké vált kínai koncentrátumot. A lengyelek szerint igen valószínű, hogy (legalábbis részben) az ötszörösére ugró török AJC szállítások mögött pontosan ez a módszer állhat, csak a szállítmányok célpontja ezúttal már Lengyelország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47