Ömlik a külföldi almalé Lengyelországba: a termelők se tudják, honnan jön valójában

Ömlik a külföldi almalé Lengyelországba: a termelők se tudják, honnan jön valójában

agrarszektor.hu
Vámhatósági adatok szerint ugrásszerűen megnőtt a Lengyelországba irányuló, Törökország felől érkező almasűrítmény-export volumene. A termelők azonban arra gyanakodnak, hogy a török áru valójában Kínából érkező koncentrátum.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az augusztussal véget érő idényben csaknem ötször annyi (3000 tonna) almasűrítmény érkezett Törökország felől Lengyelországba, mint a 2020/2021-es szezonban (656 tonna), és ebben még nincsenek benne a júniusi és júliusi tételek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Bár ez a volumen még mindig nem számít magasnak a lengyel termeléshez képest, az Ukrajnából Moldovából és Törökországból együttesen érkező AJC import mennyiségét már aggasztóként aposztrofálták a helyi ágazat képviselői. Ennek oka főleg az, hogy az előttünk álló 2022/2023-as szezonban egészen biztos, hogy nem lesz probléma a lengyel léüzemek alapanyag-ellátottságával, magyarul alma lesz elég, de kérdéses, hogy az esetlegesen tovább erősödő import milyen hatással lehet majd az átvételi árakra.

Idén tavasszal például rekordot döntött az Ukrajnából érkező sűrítmény volumene, bár a háború miatt az ukrán szállítások folytatódása kérdéses. A lengyel termelők legnagyobb aggodalma azonban az, hogy mivel az Egyesült Államok magas importvámokat vetett ki a kínai sűrítményre, az amerikaiak Törökországból szerzik be a hirtelen kanyarral törökké vált kínai koncentrátumot. A lengyelek szerint igen valószínű, hogy (legalábbis részben) az ötszörösére ugró török AJC szállítások mögött pontosan ez a módszer állhat, csak a szállítmányok célpontja ezúttal már Lengyelország.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?