Ömlik a külföldi almalé Lengyelországba: a termelők se tudják, honnan jön valójában

agrarszektor.hu
Vámhatósági adatok szerint ugrásszerűen megnőtt a Lengyelországba irányuló, Törökország felől érkező almasűrítmény-export volumene. A termelők azonban arra gyanakodnak, hogy a török áru valójában Kínából érkező koncentrátum.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az augusztussal véget érő idényben csaknem ötször annyi (3000 tonna) almasűrítmény érkezett Törökország felől Lengyelországba, mint a 2020/2021-es szezonban (656 tonna), és ebben még nincsenek benne a júniusi és júliusi tételek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Bár ez a volumen még mindig nem számít magasnak a lengyel termeléshez képest, az Ukrajnából Moldovából és Törökországból együttesen érkező AJC import mennyiségét már aggasztóként aposztrofálták a helyi ágazat képviselői. Ennek oka főleg az, hogy az előttünk álló 2022/2023-as szezonban egészen biztos, hogy nem lesz probléma a lengyel léüzemek alapanyag-ellátottságával, magyarul alma lesz elég, de kérdéses, hogy az esetlegesen tovább erősödő import milyen hatással lehet majd az átvételi árakra.

Idén tavasszal például rekordot döntött az Ukrajnából érkező sűrítmény volumene, bár a háború miatt az ukrán szállítások folytatódása kérdéses. A lengyel termelők legnagyobb aggodalma azonban az, hogy mivel az Egyesült Államok magas importvámokat vetett ki a kínai sűrítményre, az amerikaiak Törökországból szerzik be a hirtelen kanyarral törökké vált kínai koncentrátumot. A lengyelek szerint igen valószínű, hogy (legalábbis részben) az ötszörösére ugró török AJC szállítások mögött pontosan ez a módszer állhat, csak a szállítmányok célpontja ezúttal már Lengyelország.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33