Hiába olcsó, nem kell a zöldség, gyümölcs a lengyeleknek: megvan, mi áll a háttérben

Hiába olcsó, nem kell a zöldség, gyümölcs a lengyeleknek: megvan, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Hollandia, Németország és Belgium is fontolgatja a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő ÁFA eltörlését, a 0%-os kulcs bevezetését. Ez az ötlet a távozó Draghi kormány részéről Olaszországban is felmerült, de végül elvetették. A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) fogyasztási adatainak alakulása azonban nem támasztja alá, hogy a 0%-os ÁFA vagy a zöldségek és a gyümölcsök árszínvonala egyértelmű üdvözítő út lenne a magasabb fejenkénti fogyasztás eléréséhez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelországban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2019-ig, a koronavírus-járvány kitöréséig sajnálatos módon folyamatosan csökkent, ám a pandémia megszakította ezt a trendet. Olyannyira, hogy a járvány első hullámai alatt a fogyasztás új rekordot ért el, márpedig ebben az időszakban volt a csúcson például az alma ára. Ezért a lengyel elemzők úgy vélik, hogy a holland és a belga ÁFA-csökkentés tervezett hatása, azaz a fogyasztás növelése nem feltétlenül fog megvalósulni. A Lengyelországban tapasztalt rekord fogyasztás fő oka ugyanis nem a zöldségek és gyümölcsök alacsony ára volt, hanem az egyes termékek, termékkörök iránt megerősödött kereslet. A járvány alatt az emberek szerették volna szervezetüket, immunrendszerüket ellenállóbbá tenni a fertőzéssel szemben - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Nézzük ennek a fordítottját, azaz mi történt azokban az időszakokban, amikor a zöldségek és a gyümölcsök igen olcsók voltak. A GUS szerint azokban az években, amikor egyes termékek esetében komoly túltermelés mutatkozott, és az árak a mélyben voltak, nem tapasztaltak jelentős fogyasztásnövekedést. A GUS adatai ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy több zöldséget és gyümölcsöt a magasabb jövedelműek fogyasztanak az átlagos jövedelmi helyzetű vásárlókhoz képest (zöldségeknél 9 kg/hónap a 6,6 kg/hónaphoz képest, gyümölcsöknél pedig 5,3 kg/hó a 2,9 kg/hónaphoz képest).

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebből pedig az elemzők szerint az következik, hogy nem az alacsony ár, hanem a magasabb jövedelmi helyzet (illetve az ehhez kapcsolódó kulturális attitűd és fogyasztási szokások) befolyásolja a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Lengyelországban február elejétől átmeneti intézkedésként 0%-os ÁFA van érvényben a friss zöldségekre és gyümölcsökre, de mindezidáig egyetlen politikai erő sem állt elő olyan javaslattal, hogy az ÁFA-mentességet állandóvá kellene tenni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13