Ez durva: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Hollandiában?

Ez durva: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Hollandiában?

agrarszektor.hu
Áfamentessé tenné a zöldségeket és a gyümölcsöket Hollandia. A tervek szerint a holland kormány legkésőbb 2024-ben szeretné bevezetni ezt az intézkedést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A holland kormány elkötelezettnek tűnik a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő forgalmi adó eltörlése mellett. Maarten van Ooijen prevencióügyi (egészségügyi-, sport- és jóléti) miniszter valamint Marnix van Rij adóügyi miniszter közös nyílt levelükben azt írták, hogy az intézkedést legkésőbb 2024-ben szeretnének bevezetni - olvasható meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A pontos jogszabály megfogalmazása azonban számos problémába ütközik, például nagyon egyértelműen, tűpontosan kell tisztázni, hogy a különböző élelmiszeripari eljárások, műveletek és a feldolgozottsági fok alapján mit tekinthetünk még zöldségnek illetve gyümölcsnek. Például a mosás, hámozás, szeletelés és a csomagolás még rendben lenne, de minek tekintsük a hozzáadott sóval készült élelmiszeripari termékeket: zöldségnek számítana-e például egy üveg tésztaszósz? A pontos definíció megfogalmazása annyira nehéz feladatnak tűnik, hogy a kormány egy külső tanácsadó céget kért meg ennek elvégzésére.

A 0%-os ÁFA bevezetésére a kormány Prevenciós Megállapodás programja (Preventieakkoord) keretében kerülne sor, és az előzetes számítások szerint mintegy 1 milliárd euró bevételkiesést okozna a központi költségvetésnek. Ezt a kabinet egy "cukoradó" bevezetésével pótolná, de ennek feltételei is kidolgozatlanok, várhatóan 2023-ban léphet hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?