Ez durva: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Hollandiában?

agrarszektor.hu
Áfamentessé tenné a zöldségeket és a gyümölcsöket Hollandia. A tervek szerint a holland kormány legkésőbb 2024-ben szeretné bevezetni ezt az intézkedést.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A holland kormány elkötelezettnek tűnik a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő forgalmi adó eltörlése mellett. Maarten van Ooijen prevencióügyi (egészségügyi-, sport- és jóléti) miniszter valamint Marnix van Rij adóügyi miniszter közös nyílt levelükben azt írták, hogy az intézkedést legkésőbb 2024-ben szeretnének bevezetni - olvasható meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A pontos jogszabály megfogalmazása azonban számos problémába ütközik, például nagyon egyértelműen, tűpontosan kell tisztázni, hogy a különböző élelmiszeripari eljárások, műveletek és a feldolgozottsági fok alapján mit tekinthetünk még zöldségnek illetve gyümölcsnek. Például a mosás, hámozás, szeletelés és a csomagolás még rendben lenne, de minek tekintsük a hozzáadott sóval készült élelmiszeripari termékeket: zöldségnek számítana-e például egy üveg tésztaszósz? A pontos definíció megfogalmazása annyira nehéz feladatnak tűnik, hogy a kormány egy külső tanácsadó céget kért meg ennek elvégzésére.

A 0%-os ÁFA bevezetésére a kormány Prevenciós Megállapodás programja (Preventieakkoord) keretében kerülne sor, és az előzetes számítások szerint mintegy 1 milliárd euró bevételkiesést okozna a központi költségvetésnek. Ezt a kabinet egy "cukoradó" bevezetésével pótolná, de ennek feltételei is kidolgozatlanok, várhatóan 2023-ban léphet hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?