Ez durva: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Hollandiában?

Ez durva: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Hollandiában?

agrarszektor.hu
Áfamentessé tenné a zöldségeket és a gyümölcsöket Hollandia. A tervek szerint a holland kormány legkésőbb 2024-ben szeretné bevezetni ezt az intézkedést.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A holland kormány elkötelezettnek tűnik a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő forgalmi adó eltörlése mellett. Maarten van Ooijen prevencióügyi (egészségügyi-, sport- és jóléti) miniszter valamint Marnix van Rij adóügyi miniszter közös nyílt levelükben azt írták, hogy az intézkedést legkésőbb 2024-ben szeretnének bevezetni - olvasható meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A pontos jogszabály megfogalmazása azonban számos problémába ütközik, például nagyon egyértelműen, tűpontosan kell tisztázni, hogy a különböző élelmiszeripari eljárások, műveletek és a feldolgozottsági fok alapján mit tekinthetünk még zöldségnek illetve gyümölcsnek. Például a mosás, hámozás, szeletelés és a csomagolás még rendben lenne, de minek tekintsük a hozzáadott sóval készült élelmiszeripari termékeket: zöldségnek számítana-e például egy üveg tésztaszósz? A pontos definíció megfogalmazása annyira nehéz feladatnak tűnik, hogy a kormány egy külső tanácsadó céget kért meg ennek elvégzésére.

A 0%-os ÁFA bevezetésére a kormány Prevenciós Megállapodás programja (Preventieakkoord) keretében kerülne sor, és az előzetes számítások szerint mintegy 1 milliárd euró bevételkiesést okozna a központi költségvetésnek. Ezt a kabinet egy "cukoradó" bevezetésével pótolná, de ennek feltételei is kidolgozatlanok, várhatóan 2023-ban léphet hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?