Ez durva: jön a nulla százalékos zöldség-gyümölcs áfa Hollandiában?

agrarszektor.hu
Áfamentessé tenné a zöldségeket és a gyümölcsöket Hollandia. A tervek szerint a holland kormány legkésőbb 2024-ben szeretné bevezetni ezt az intézkedést.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A holland kormány elkötelezettnek tűnik a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő forgalmi adó eltörlése mellett. Maarten van Ooijen prevencióügyi (egészségügyi-, sport- és jóléti) miniszter valamint Marnix van Rij adóügyi miniszter közös nyílt levelükben azt írták, hogy az intézkedést legkésőbb 2024-ben szeretnének bevezetni - olvasható meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A pontos jogszabály megfogalmazása azonban számos problémába ütközik, például nagyon egyértelműen, tűpontosan kell tisztázni, hogy a különböző élelmiszeripari eljárások, műveletek és a feldolgozottsági fok alapján mit tekinthetünk még zöldségnek illetve gyümölcsnek. Például a mosás, hámozás, szeletelés és a csomagolás még rendben lenne, de minek tekintsük a hozzáadott sóval készült élelmiszeripari termékeket: zöldségnek számítana-e például egy üveg tésztaszósz? A pontos definíció megfogalmazása annyira nehéz feladatnak tűnik, hogy a kormány egy külső tanácsadó céget kért meg ennek elvégzésére.

A 0%-os ÁFA bevezetésére a kormány Prevenciós Megállapodás programja (Preventieakkoord) keretében kerülne sor, és az előzetes számítások szerint mintegy 1 milliárd euró bevételkiesést okozna a központi költségvetésnek. Ezt a kabinet egy "cukoradó" bevezetésével pótolná, de ennek feltételei is kidolgozatlanok, várhatóan 2023-ban léphet hatályba.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?