2023. június 6. kedd Norbert, Cintia

Brutálisan drágulnak ezek az élelmiszerek Belgiumban: rekordot döntött az infláció

agrarszektor.hu
Belgiumban 9,9%-os inflációs rekord született 2022 második negyedévében. Az FPS Economy adatai szerint az élelmiszerek inflációja 6,5% körüli, legjobban a növényi olajok, a kenyér, a kávé, valamint a tejtermékek drágultak.

Az Eurostat módszertanának 1997-es bevezetése óta a legmagasabb, 9,9%-os inflációt mértek Belgiumban a második negyedévben, és a pénzromlás üteme 2021 második negyedéve óta folyamatosan nő. Akárcsak Hollandiában, itt is az energiaárak (+64,3%) emelkedése a fő hajtóerő, szakértői becslések szerint az infláció kétharmada ennek tulajdonítható. Az energiahordozókon belül is kiemelkedő szerepe van a földgáznak, amely 141,5%-kal drágult 2022 első negyedévében az orosz-ukrán konfliktus következményei miatt, és ezt a 6%-ról 0%-ra leszállított ÁFA sem tudta fékezni.

Az élelmiszerek inflációját 6,5% körülire teszi az FPS Economy, ami főleg a feldolgozott termékek áremelkedésének következménye (átlagosan 8,3%). A leggyorsabb ütemű drágulást a növényi olajoknál, a kenyérnél, kávénál, teánál és tejtermékeknél mérték - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?