Figyelem! Súlyos büntetést kaphat, aki ilyen állatot vásárol Magyarországon

Figyelem! Súlyos büntetést kaphat, aki ilyen állatot vásárol Magyarországon

agrarszektor.hu
Egyre több olyan online hirdetés jelent meg az utóbbi időszakban, amely a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből kínál eladásra élő baromfit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, ami ráadásul komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Több jelzés is érkezett a Nébih felé az elmúlt napokban arról, hogy internetes hirdetési portálokon a korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit, jellemzően víziszárnyasokat kínálnak eladásra az ország egész területén. A jelenleg érvényes előírások szerint ezekről a korlátozott területekről, azaz védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján - olvasható a Nébih oldalán. Mivel a betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések azon túl, hogy súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal ugyanis hozzájárulhatnak a még mentes megyék befertőzéséhez. 

A Nébih éppen ezért úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal és a továbbiakban kiemelten figyeli majd a hasonló hirdetéseket megjelenését, komoly bírsággal sújtva a szabályszegőket. Tekintettel a súlyos kockázatra azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük. A felelőtlen állattartói magatartás gazdák százainak okozhat komoly gazdasági kárt. Épp ezért a Nébih arra hívta fel a figyelmét, hogy senki se vásároljon a korlátozás alatt álló területekről élő baromfikat! Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán, vagy interaktív térképén. A hatóság emellett azt kérte, hogy ha valaki ilyen jellegű hirdetést lát, a link megküldésével azonnal jelezze azt az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?