Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

Egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket Magyarországon: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbbek a termelői piacok Magyarországon: az elmúlt években tucatjával jöttek létre az ország különböző pont­jain a helyi árusítóhelyek. Ezek mind megbecsültebb színterei a helyi termelők és vásárlók közösségének, ami annak is köszönhető, hogy egyre több helyi termelő, kistermelő van az országban, illetve hogy a magyar emberek is egyre inkább keresik a hazai termékeket. A friss áru mellett a termelői piacok másik nagy előnye, hogy erősítik a helyi közösségeket, személyes kapcsolat alakul ki vásárló és eladó között.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt időszakban megháromszorozódott a termelői piacok száma Magyarországon. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tíz évvel ezelőtti 120 helyi piac mellett ma már több mint 300 helyszínen várják a vásárlókat a termelők - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A kormány még tíz évvel ezelőtt, 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. A jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok - a kereskedői piacokhoz képest - könnyített feltételekkel üzemeltethetők, de csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket. Az Agrárminisztérium javaslatára a kistermelők ráadásul ma már nemcsak a lakóhelyük negyven kilométeres körzetében és a fővárosban értékesíthetik portékáikat, hanem - a friss hústermékek kivételével - bárhol az országban kínálhatják a termékeiket. A helyi piacok térhódítását a jogszabályi környezet változása mellett a támogatások is elősegítették.

A Vidékfejlesztési program keretében 2020 őszén indult el a helyi piacok fejlesztését célzó pályázat. A minisztérium adatai szerint a felhívásra 362 kérelem érkezett be, mintegy 27,69 milliárd forint értékben. Máig összesen 146 pályázat volt sikeres, a kifizetett támogatás pedig eléri a 11,58 milliárd forintot.
Az úgynevezett rövid ellátási láncok támogatása a januártól induló új támogatási rendszerben is prioritást élvez majd. A tárcától kapott tájékoztatás szerint a korábbihoz hasonló pályázati lehetőségekre számíthatnak az érintettek, a piacok és vásárterek létrehozásához és felújítására is lesz elérhető forrás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt években az ügyeskedőknek is feltűnt, hogy a helyi termelői pia­cokon nagyobb bizalommal fordulnak az árusokhoz a vásárlók, s adott esetben akár többet is hajlandók fizetni egy adott áruért, ha tudják - vagy azt gondolják -, hogy őstermelőtől származik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) dolga, hogy kiszűrje a nem jogszerűen árusítókat a helyi piacokról. A hatóság tapasztalatai szerint a piacszervezők sokszor olyanokat is beengednek a piacra, akik nem őstermelőknek, hanem elsősorban kereskedőnek számítanak. Az ellenőrzések során pont az ilyen „ügyeskedők” kiszűrésére tart mindig szemlét a hatóság az őstermelők esetében a termelés helyén is. A Nébih egyébként csak az idén eddig mintegy 150 zöldség-gyümölcs forgalmazót ellenőrzött a termelői piacokon, ezt a számot pedig tovább növeli majd az év végéig tartó kiemelt szezonális ellenőrzési akció is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?