Óriási beruházás: több száz millióból épült termelői piac Zala megyében

Óriási beruházás: több száz millióból épült termelői piac Zala megyében

MTI
A kormány vidékpolitikájának egyik célkitűzése, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a kistermelőket, az értékesítési és a fejlesztési lehetőségeiket - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel. Az országos főállatorvos a zalaegerszegi Helyi termelői és kézműves piac - Göcsej tudásközpont megnyitóján vett részt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar vidék gerincét és önbecsülését ugyanis hosszú távon a sikeres családi vállalkozások adják - mondta Bognár Lajos Zalaegerszegen, a Helyi termelői és kézműves piac - Göcsej tudásközpont megnyitóján a szaktárca közleménye szerint. Az országos főállatorvos a nemzeti vidékpolitikával kapcsolatban kifejtette, hogy az eredményes nagyvállalatok mellett a vidék másik tartóoszlopát, a kis és közepes vállalkozásokat kell ösztönözni. Bognár Lajos szerint ez a törekvés nemcsak a vidék megtartóképességét növeli, de ösztönzőleg hat a mezőgazdaságban egyre sürgetőbb nemzedékváltásra is.

A szakember emlékeztetett, a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában is kiemelt figyelem hárul a kistermelőkre és a helyi termékek piacra jutására. Bognár Lajos emellett arról is beszélt, hogy tavaly májusban változott meg a 2010-es kistermelői rendelet, amellyel könnyítették a kistermelővé válás feltételeit, és országossá növelték számukra a saját termékeik értékesítési lehetőségét - olvasható a közleményben. Bognár Lajos megemlítette továbbá, hogy a közétkeztetés javítása érdekében egy tavalyi kormányrendeletben meghatározták, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60%-nak, 2023-tól pedig legalább 80%-nak kell lennie a rövid ellátási láncban beszerzett termékek, illetve a helyi élelmiszerek aránya.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kormány tíz éve úgy döntött országos szinten támogatja a termelői piacok létrejöttét, a lépésnek köszönhetően Zala megyében összesen tíz új piac létesült. Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere ismertette: a most átadott piac 718 millió forintos beruházásból készült el - tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31