Letarolják az EU-t az ukrán élelmiszerek: lassan mindent elárasztanak?

agrarszektor.hu
2022. októberében az EU mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek havi kereskedelmi forgalmának értéke elérte a 36,5 milliárd eurót. Az EU agrár-élelmiszer-importjának részaránya nőtt, és ebben a hónapban elérte a 15,7 milliárd eurót. Ez 3%-os eltérést jelent az előző hónaphoz képest. A növekedést a szójadara, a repce, a búza és a napraforgóolaj magasabb ára eredményezte.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Bár enyhe havi csökkenés tapasztalható, az EU agrár-élelmiszeripari exportja továbbra is erős, 20,7 milliárd euró értékben. Összességében és a megnövekedett import ellenére az EU kereskedelmi mérlege továbbra is pozitív, 5 milliárd euró. Ez a fő megállapítás az Európai Bizottság által 2023. január 31-én közzétett legfrissebb havi agrár-élelmiszer-kereskedelmi jelentésben - írja a NAK. A legfrissebb havi agrár-élelmiszer-kereskedelmi jelentés külön hangsúlyt fektet a búza és a kukorica termelésének és fogyasztásának alakulására is a világ különböző régióiban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Export

Értékben az EU agrár-élelmiszeripari exportja 1,2%-kal csökkent az előző havi teljesítményhez képest. Az EU exportjának csökkenése elsősorban a szeszes italok és likőrök, valamint a sajt és a túró exportjának visszaesésére vezethető vissza. A Kínába irányuló export 3%-os növekedése részben ellensúlyozta az Egyesült Államokba (-5%) és az Egyesült Királyságba (-2%) irányuló export visszaesését. A havi csökkenés ellenére az EU agrár-élelmiszeripari exportja az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba az eddigi legmagasabb volt. 2022 első tíz hónapjában az EU USA-ba irányuló exportja elérte a 24,4 milliárd eurót. Ez 29%-kal magasabb, mint az azonos időszak hároméves átlaga. Hasonlóképpen, 2022 januárja és októbere között az EU 39,5 milliárd eurós exportja az Egyesült Királyságba 15%-kal magasabb volt, mint 2021-ben.

Behozatal

Brazília és Ukrajna az EU két legjelentősebb országa, ahonnan az agrár-élelmiszer importtermékek érkeznek. A Brazíliából származó behozatal 17%-kal csökkent 2022. októberében az előző hónaphoz képest. Az Ukrajnából származó behozatal ugyanakkor 25%-kal nőtt adott hónapban, a kukorica, a napraforgóolaj, a napraforgómag és a repce az EU-behozatal 70%-át tette ki. Az Ukrajnából és Brazíliából származó import értéke 20%-kal haladja meg az EU harmadik legfontosabb agrár-élelmiszeripari beszállítójától, az Egyesült Királyságból származó termékek az értékét. Az importált pálmaolaj mennyisége 16%-kal csökkent 2021. azonos időszakához képest, míg a kukorica behozatala 66%-kal nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A búza és a kukorica termelési és fogyasztási mintája a világ egyes régióiban

A COVID-19 világjárvány, valamint Ukrajna orosz inváziója veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot és emberek millióinak megélhetését szerte a világon. Az Európai Bizottság minden szinten együttműködik partnereivel annak érdekében, hogy támogassa azokat az erőfeszítéseket, amelyek az élelmiszerek eljuttatására irányulnak a leginkább rászorulókhoz, és segítik az érintett gazdálkodókat. A jelentés tartalmaz egy részt, amely bemutatja a búza és a kukorica fogyasztásának és termelésének történeti alakulását (1961-től 2019-ig) Európában, Közép-Ázsiában, Ázsia-Óceániában, Afrikában és Amerikában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?