Elárulta az agrárközgazdász: ezért csökkenthetett egyes élelmiszerek ára itthon

Elárulta az agrárközgazdász: ezért csökkenthetett egyes élelmiszerek ára itthon

agrarszektor.hu
Raskó György agrárközgazdász szerint nem a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellenőrzései miatt lettek olcsóbbak bizonyos élelmiszerek - nyilatkozta az RTL Híradónak. Mint mondta, a tejnél például azért volt árcsökkenés, mert jelentősen csökkent a nyerstej ára, illetve mert a magas árak miatt kevesebb tejterméket vásároltak az emberek. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A GVH január 20-án kezdett gyorsított ágazati vizsgálatokat végezni azért, hogy kiderítsék, miért lőtt ki a tejtermékek, és több tartós élelmiszer ára. A Gazdasági Versenyhivatal szerint akár 20-30 százalékkal is csökkenhetett néhány élelmiszer ára, részben a gyorsított ágazati vizsgálataiknak köszönhetően.

Raskó György cáfolja ezt, szerinte nem a GVH ellenőrzései miatt lettek olcsóbbak bizonyos élelmiszerek. A szakértő szerint teljesen más áll az árcsökkenések mögött. A tejnél például amiatt volt árcsökkenés, mert jelentősen csökkent a nyerstej ára, illetve mert a magas árak miatt kevesebb tejterméket vásároltak az emberek. Az agrárközgazdász szerint tehát a fogyasztás visszaesése, a nyersanyagárak csökkenése és a forint erősödése áll az árcsökkenés mögött. 
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?