Hivatalos: itt a kormány legújabb bejelentése az árstopról

Hivatalos: itt a kormány legújabb bejelentése az árstopról

agrarszektor.hu
Az egyes alapvető élelmiszerekre kiszabott hatósági árak már több mint egy éve vannak velünk, az eredetileg három hónapra hozott intézkedést ugyanis mindig újra és újra meghosszabbították. A legutolsó alkalommal (tavaly december végén) a kormány nem három, hanem egyenesen négy teljes hónappal, 2023. április 30-ig hosszabbította meg az árstopot. Mivel ez a határidő lassan lejár, egyre inkább releváns a kérdés: mi a döntéshozók szándéka, folytatják-e az eddigi gyakorlatot, és ismét meghosszabbítják a rendelkezést, vagy kivezetik azt? A kormány most a Facebook-oldalán válaszolt erre a kérdésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2022. februárja óta 7, novembere óta pedig 9 alapvető élelmiszert is hatósági áron lehet kapni a magyar boltokban. Bár kormány az intézkedést eredetileg három hónapra hozta, a határidő lejárta előtt mindig meghosszabbította azt. A legutolsó döntés értelmében az árstopok 2023. április 30-ig vannak életben, ám az elmúlt hónapokban több szakértő, szakmai szervezet, terméktanács és maga az agrárkamara is jelezte, hogy minél előbb ki kellene vezetni az árstopot.

Ezzel kapcsolatban a magyar kormány úgy fogalmazott, hogy az árstop addig marad, amíg az infláció elviselhető mértékűre nem csökken. Erről Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Kossuth Rádióban adott interjúja során is beszélt. A kormányfő úgy fogalmazott, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az árstopokat és a banki kamatstopot. Ha az infláció bizonyos szint alá süllyed, akkor meg kell hozni a döntéseket, a kivezetés lépésein Nagy Márton minisztériuma dolgozik

A kormány most a Facebook-on tette közzé a legújabb bejelentését az árstopokkal kapcsolatban: mint írták, április még végéig mindenképpen érvényben lesznek, de a hónap közepén születik róluk újabb döntés. Ez azt jelenti, hogy az érintett élelmiszerek a április 30-ig továbbra is ársapkásak lesznek, az intézkedést érintő végső döntés pedig - hasonlóan a legutolsó alkalomhoz - a hónap vége előtt pár nappal várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32