Hivatalos: itt a kormány legújabb bejelentése az árstopról

Hivatalos: itt a kormány legújabb bejelentése az árstopról

agrarszektor.hu
Az egyes alapvető élelmiszerekre kiszabott hatósági árak már több mint egy éve vannak velünk, az eredetileg három hónapra hozott intézkedést ugyanis mindig újra és újra meghosszabbították. A legutolsó alkalommal (tavaly december végén) a kormány nem három, hanem egyenesen négy teljes hónappal, 2023. április 30-ig hosszabbította meg az árstopot. Mivel ez a határidő lassan lejár, egyre inkább releváns a kérdés: mi a döntéshozók szándéka, folytatják-e az eddigi gyakorlatot, és ismét meghosszabbítják a rendelkezést, vagy kivezetik azt? A kormány most a Facebook-oldalán válaszolt erre a kérdésre.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2022. februárja óta 7, novembere óta pedig 9 alapvető élelmiszert is hatósági áron lehet kapni a magyar boltokban. Bár kormány az intézkedést eredetileg három hónapra hozta, a határidő lejárta előtt mindig meghosszabbította azt. A legutolsó döntés értelmében az árstopok 2023. április 30-ig vannak életben, ám az elmúlt hónapokban több szakértő, szakmai szervezet, terméktanács és maga az agrárkamara is jelezte, hogy minél előbb ki kellene vezetni az árstopot.

Ezzel kapcsolatban a magyar kormány úgy fogalmazott, hogy az árstop addig marad, amíg az infláció elviselhető mértékűre nem csökken. Erről Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Kossuth Rádióban adott interjúja során is beszélt. A kormányfő úgy fogalmazott, ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják kivezetni az árstopokat és a banki kamatstopot. Ha az infláció bizonyos szint alá süllyed, akkor meg kell hozni a döntéseket, a kivezetés lépésein Nagy Márton minisztériuma dolgozik

A kormány most a Facebook-on tette közzé a legújabb bejelentését az árstopokkal kapcsolatban: mint írták, április még végéig mindenképpen érvényben lesznek, de a hónap közepén születik róluk újabb döntés. Ez azt jelenti, hogy az érintett élelmiszerek a április 30-ig továbbra is ársapkásak lesznek, az intézkedést érintő végső döntés pedig - hasonlóan a legutolsó alkalomhoz - a hónap vége előtt pár nappal várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?