Durva, ami a paradicsommal történik: sokkoló hírek jöttek a felvásárlási árakról

Durva, ami a paradicsommal történik: sokkoló hírek jöttek a felvásárlási árakról

agrarszektor.hu
Idén 40%-kal magasabb a tavalyinál az ipari paradicsom felvásárlási átlagára. Ez azt jelenti, hogy egymást követő második évben ugrott meg jelentős mértékben az ipari paradicsom globális referenciaára. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

WPTC (World Processing Tomato Council) június 2-án kiadott ármonitoring adatai szerint a 2023-as szezonban az ipari paradicsom átlagos felvásárlási referenciaára 136 USD/t (45860 Ft/kg), ami 40%-kal magasabb a 2022-es 97 USD/t (32700 Ft/kg) átlagárnál, és 60%-kal magasabb, mint az előző három év (2020-2022) átlaga. A referenciaár meghatározásánál a WPTC az alábbi országok fő termesztőkörzeteiben várható mennyiségekre vonatkozó árak súlyozott átlagát alkalmazta (és nem számolta bele a különböző prémiumok és ösztönzők címén kifizetett összegeket): Argentína, Kalifornia, Chile, Kína, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Magyarország, Észak-Olaszország, Portugália, Spanyolország és Törökország.

A számítások során csak a pürésűrítménynek feldolgozott paradicsomot vették figyelembe, melynek mennyisége összesen 31 millió tonna, vagyis az új szezonra becsült mennyiség 73%-a. Ennek megfelelően a globális ipariparadicsom-piac teljes értéke 5,8 milliárd dollár, azaz jelenlegi árfolyamon 6,2 milliárd euró körül alakul - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?