Ebből is lehet alkohol: itt az édesburgonya-vodka

Ebből is lehet alkohol: itt az édesburgonya-vodka

agrarszektor.hu
Generációk óta termel édesburgonyát az Egyesült Államok Arkansas államában gazdálkodó Williams család, akik a növénytermesztésen túl szerettek volna valamiféle feldolgozásba is belevágni. Néhány éve jött az ötlet, hogy vodkát készítsenek a terményből, amely nem bizonyult egyszerű feladatnak, de mára az ital több államban is kapható és rangos díjat is nyert.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem mindennapi családot mutat be a Modern Farmer napokban megjelent cikke, akik az Egyesült Államokban, Arkansas államban gazdálkodnak, és érdekes feldolgozásba kezdtek. A Williams család generációk óta foglalkozik földműveléssel, jelenleg 100 hektáron termesztenek zöldséget, főleg édesburgonyát. Ez az aránylag melegebb éghajlaton termesztett zöldség az afroamerikai gasztronómia fontos alapanyaga, ám Williamsék némileg tovább szerettek volna lépni a feldolgozás irányába.

"Valami olyasmit akartam csinálni, ami a farmhoz kötődik, bár nem tudtam, hogy ez hogyan fog kinézni. De nem akartam pusztán a hagyományos növénytermesztéssel foglalkozni, minden nap csak traktorozni” – mondta el Harvey Williams a lapnak.

Egyedülálló ötlet, de nem is olyan egyszerű

Harvey testvére és néhai apja, idősebb Harvey továbbra is édesburgonyát termesztett, és egy 2016-os mezőgazdasági konferencián értesültek egy észak-karolinai édesburgonya vodkát gyártó farmról.

Nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és azt mondtam, ezt nekünk is meg kellene csinálnunk. A bátyám próbált rávenni, hogy foglalkozzak édesburgonyás pitékkel és más dolgokkal, de én tényleg úgy gondoltam, hogy egyedülálló lehetőség lenne édesburgonya vodkát gyártani. Nem sok van ilyesmiből a piacon

- mondta Williams.

Hamarosan rájött, hogy miért is van ez így, amikor elindította a Delta Dirt Distillery-t, amely az első feketék által működtetett szeszfőzde volt Arkansasban.

Az édesburgonyából kivonni az erjeszthető cukrokat nem egyszerű folyamat. Ezért sok energiát fektettünk abba, hogy kitaláljuk a módját

- mondja Williams, megjegyezve, hogy ez nem olyan egyszerű, mint a közönséges vodka előállítása. "Az édesburgonya esetében az árnyalatok a főzési és cefrézési folyamatokban rejlenek. Az édesburgonya köztudottan kiadós és tápláló zöldség, a belőle kivont cukor pedig egyedi és kellemes, földes édességet kölcsönöz a vodkánknak."

Saját termelés, saját feldolgozás

A cég javára válik az is, hogy saját édesburgonyát termesztenek, így ellenőrizni tudják a költségeket és a minőséget is. "Kellő kutatással és erőfeszítéssel kitaláltuk, hogyan tudjuk édesburgonyából és a mi kukoricánkból előállítani ezt a terméket. Mindkét alapanyagot mi termesztjük, ami még jobbá teszi" - mondja. "Ipari tanácsadók és egy egyetemi professzor segítségét vettük igénybe.

Még mindig elismerem, hogy az édesburgonya nem a legkönnyebb forrás az alkohol előállításához, de idővel sikerült kifejlesztenünk egy olyan eljárást, amely megfelelt az elvárásainknak, hogy tisztességes hozamot és kivételes ízt biztosítson.

Pozitív visszajelzések

A Williams család 2017-ben vásárolt egy épületet Helena belvárosának csendes részén, és nekilátott, hogy szeszfőzdévé alakítsa át. A világjárvány ugyan keresztülhúzta a terveiket, de ez időt adott nekik, hogy tökéletesítsék a receptjüket, különböző módszereket tesztelve, amíg 2020 decemberében olyan tételt készítettek, amely megfelelt az elvárásaiknak.

A szeszfőzde családi vállalkozásként működik, Harvey felesége, Donna, valamint fiai, Thomas és Donavan a párlatkészítésért és az üzemeltetésért is felelnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?