Ez durva: óriási veszteséget szenvedett el a nagy joghurtgyártó Oroszországban

Ez durva: óriási veszteséget szenvedett el a nagy joghurtgyártó Oroszországban

agrarszektor.hu
A francia Danone szerdán közölte, hogy az Oroszországban található üzletága további 200 millió eurós értékvesztést könyvelhetett el, miután azt az állam gyakorlatilag átvette azt. A multinacionális vállalat oroszországi tevékenysége így összesen már mintegy 700 millió eurónyi teljes értékvesztésnél tart, mivel a vállalat már egy közel 500 millió eurós "kiigazítást" is végrehajtott a mérlegében a rubel euróval szembeni leértékelődése miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az orosz állam júliusban vette át az ellenőrzést a Danone tejtermékeket és növényi alapú helyettesítőket gyártó leányvállalata felett, valamint a Carlsberg sörgyártó részesedését egy helyi sörgyárban. A Danone közleményében jelezte, hogy tovább vizsgálja a helyzetet, hogy megértse az orosz hatóságok döntéseinek hatásait a vállalat oroszországi tevékenységére, valamint a folyamatban lévő értékesítési folyamatokra - írta meg a Reuters. A Danone tavaly októberben közölte, hogy vevőt keres az oroszországi tejtermék üzletágára. Ez az üzlet akár 1 milliárd euró (1,1 milliárd dollár) értékű leírást is eredményezhetett volna a cégnek.

A vállalat közölte, hogy továbbra is tájékoztatni fognak az oroszországi üzemei körül kialakult helyzettel kapcsolatos lényeges fejleményekről, valamint tovább vizsgálják, hogyan védhetik meg az eszközeiket és a részvényesi jogaikat, elsődleges prioritásként az emberek biztonságát biztosítva. A vállalat szerint a rubel-euró devizakülönbözetnek "nincs hatása a csoport teljes saját tőkéjére", ugyanakkor árulkodó lehet, hogy a Danone részvényei szerdán a greenwichi középidő szerint 08:14-kor mintegy 3%-kal csökkentek.

A világ legnagyobb joghurtgyártója egyike azon nagy fogyasztási cikkeket gyártó vállalatoknak - a Nestle-től a P&G-ig -, amelyek az elmúlt két évben a magas ráfordítási költségek kezelésével küzdöttek. Problémáik a koronavírus-járvánnyal és a mezőgazdasági alapanyagokat sújtó szokatlan időjárással kezdődtek, és tovább súlyosbodtak Oroszország ukrajnai inváziója óta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?