Lábaink előtt hever ez a szuperélelmiszer: ingyen van, de ezreket fizetünk érte

Lábaink előtt hever ez a szuperélelmiszer: ingyen van, de ezreket fizetünk érte

agrarszektor.hu
Az elmúlt hónap csapadékosabb időjárása megtette a hatását, most, hogy előbújt a nap is, a gombavadászok tényleg kosárszámra gyűjthetik be a zalai és vasi erdőkben a vargányát, a mezőkön pedig a szegfűgombát. Nincs hiány az őzlábból sem, de akadnak olyan szerencsések, akik kosárszámra gyűjtik most a pöffeteget is. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Most, hogy visszatért a kánikula, az elmúlt hónapok esős időjárása miatt nagy a páratartalom, hemzsegnek a zalai és a vasi erdők a gombáktól - és persze a gombászoktól is. Vizesebb a vargánya, mint szokott lenni, így az íze egy fokkal kevésbé intenzív, kukacosodik is, de ha valaki szemfüles, kosárszámra szedhet belőle. Csak tudni kell, mit kezdjen vele az ember! Mert az erdei gombát szinte azonnal érdemes feldolgozni, ne várjunk vele sokat - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Míg nyár elején a zalai és vasi erdőkben alig volt gomba, akkor a vargánya kilóját - 6000-7000 forintért kínálták a piacon. Azóta, hogy az ország egyes vidékein már tömegesen bújnak elő, a nagyobb kínálat mellett az ár is lejjebb ment: a piacokon 3000- 4000 Ft/kg-ért is hozzá lehet jutni a vadon termő gombákhoz. De akár az online piactérben is vásárolhatunk vargányát: adok-veszek oldalakon 2500-3000 forint / kilós áron most be lehet szerezni. Vigyázzunk azért, milyen minőségben (nem túl öregek-e) mit veszünk, és azzal is, valóban vargányát vásároltunk-e! De az is biztos, ha valóban vargányát sikerül találnunk vagy vennünk, és most, a nyári kánikulában, még időben leszárítjuk, tényleg jól járhatunk! A vargánya ára szárítva ugyanis 40-50 ezer forintba is belekerülhet.

Hol terem vargánya?

Vannak olyan gombák, amelyek megfelelő környezeti feltételek mellett akár pár órán belül megjelennek. A vargánya kifejlődéséhez azonban körülbelül öt nap kell. A vargányafélék között is vannak különbségek, de az ízletes vargánya 3-5 napos rátartással gyűjthető. A vargányának egyébként az eső mellett - közölte Varga Tamás gombász - a napsütés is kell, de legalább ugyanennyire fontos a megfelelő hőmérséklet, ami 20-30 fok között kell, hogy legyen. Ez alatt vagy e fölött már nem jó. Alatta nem képződik pára, fölötte hamar kiszárad minden. Az is fontos, hogy ne legyen nagy szél, mert az is szárít! Ráadásul a vargánya kifejlődéséhez megfelelő talajviszonyok is kellenek. A gombák zöme a savanyú talajt szereti, kevés olyan faj van, amelyik meszes talajon érzi jól magát. Ha megváltozik egy talaj szerkezete vagy kémhatása valamilyen külső hatásra, az befolyásolhatja a gombák előfordulását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vigyázzunk, mit szedünk össze!

Hazánkban a gombafajok 30-35 százaléka mérgező, némelyik elfogyasztása akár halálos is lehet, ezért nagyon fontos a hivatalos bevizsgáltatás. Azt is jó tudni, hogy például őzlábgombából is sokféle van, ráadásul a kisebb méretűek súlyosan mérgezőek lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden szedett gombát mutassunk meg szakellenőrnek fogyasztás előtt! Fontos továbbá megismerni a gyilkos galócát és a többi halálosan mérgező gombafajunkat. Illetve minden ismeretlen gombát érdemes külön gyűjteni, kis mennyiségben, egy-egy példányt belőle.

A gyilkos galócát hogyan tudjuk felismerni?

Fiatalon pöfeteghez hasonlító tojásból fejlődik ki. Kalapja olajzöldes, sárgászöldes, szürkészöldes, benőtten szálas. Gallérja sima, jól fejlett, de érdemes a kalap alá nézni, mert a gallér a fiatal gombán még takarja a fehér lemezeket. A gallérja hártyás, nem bordázott. A tönkje kígyóbőrszerűen mintázott vagy szálazott, fehér alapon kalapszínű. A tönk karcsú, hengeres, üreges, alján gumós. Jól fejlett, fehér, hártyás bocskora sokszor mélyen az avarban bújik meg. Fiatalon mézédes illatú, impozáns, szép gomba, emiatt is csábíthat gyűjtésre. A zöldes kalapú galambgombákkal, egyes csiperkékkel elsőre könnyen összetéveszthető, ezért érdemes mindig alaposan megnézni, mit gyűjtünk

- olvasható a Szombathely Városi Vásárcsarnok hivatalos közösségi oldalán található bejegyzésben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?