Lábaink előtt hever ez a szuperélelmiszer: ingyen van, de ezreket fizetünk érte

Lábaink előtt hever ez a szuperélelmiszer: ingyen van, de ezreket fizetünk érte

agrarszektor.hu
Az elmúlt hónap csapadékosabb időjárása megtette a hatását, most, hogy előbújt a nap is, a gombavadászok tényleg kosárszámra gyűjthetik be a zalai és vasi erdőkben a vargányát, a mezőkön pedig a szegfűgombát. Nincs hiány az őzlábból sem, de akadnak olyan szerencsések, akik kosárszámra gyűjtik most a pöffeteget is. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Most, hogy visszatért a kánikula, az elmúlt hónapok esős időjárása miatt nagy a páratartalom, hemzsegnek a zalai és a vasi erdők a gombáktól - és persze a gombászoktól is. Vizesebb a vargánya, mint szokott lenni, így az íze egy fokkal kevésbé intenzív, kukacosodik is, de ha valaki szemfüles, kosárszámra szedhet belőle. Csak tudni kell, mit kezdjen vele az ember! Mert az erdei gombát szinte azonnal érdemes feldolgozni, ne várjunk vele sokat - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Míg nyár elején a zalai és vasi erdőkben alig volt gomba, akkor a vargánya kilóját - 6000-7000 forintért kínálták a piacon. Azóta, hogy az ország egyes vidékein már tömegesen bújnak elő, a nagyobb kínálat mellett az ár is lejjebb ment: a piacokon 3000- 4000 Ft/kg-ért is hozzá lehet jutni a vadon termő gombákhoz. De akár az online piactérben is vásárolhatunk vargányát: adok-veszek oldalakon 2500-3000 forint / kilós áron most be lehet szerezni. Vigyázzunk azért, milyen minőségben (nem túl öregek-e) mit veszünk, és azzal is, valóban vargányát vásároltunk-e! De az is biztos, ha valóban vargányát sikerül találnunk vagy vennünk, és most, a nyári kánikulában, még időben leszárítjuk, tényleg jól járhatunk! A vargánya ára szárítva ugyanis 40-50 ezer forintba is belekerülhet.

Hol terem vargánya?

Vannak olyan gombák, amelyek megfelelő környezeti feltételek mellett akár pár órán belül megjelennek. A vargánya kifejlődéséhez azonban körülbelül öt nap kell. A vargányafélék között is vannak különbségek, de az ízletes vargánya 3-5 napos rátartással gyűjthető. A vargányának egyébként az eső mellett - közölte Varga Tamás gombász - a napsütés is kell, de legalább ugyanennyire fontos a megfelelő hőmérséklet, ami 20-30 fok között kell, hogy legyen. Ez alatt vagy e fölött már nem jó. Alatta nem képződik pára, fölötte hamar kiszárad minden. Az is fontos, hogy ne legyen nagy szél, mert az is szárít! Ráadásul a vargánya kifejlődéséhez megfelelő talajviszonyok is kellenek. A gombák zöme a savanyú talajt szereti, kevés olyan faj van, amelyik meszes talajon érzi jól magát. Ha megváltozik egy talaj szerkezete vagy kémhatása valamilyen külső hatásra, az befolyásolhatja a gombák előfordulását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vigyázzunk, mit szedünk össze!

Hazánkban a gombafajok 30-35 százaléka mérgező, némelyik elfogyasztása akár halálos is lehet, ezért nagyon fontos a hivatalos bevizsgáltatás. Azt is jó tudni, hogy például őzlábgombából is sokféle van, ráadásul a kisebb méretűek súlyosan mérgezőek lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden szedett gombát mutassunk meg szakellenőrnek fogyasztás előtt! Fontos továbbá megismerni a gyilkos galócát és a többi halálosan mérgező gombafajunkat. Illetve minden ismeretlen gombát érdemes külön gyűjteni, kis mennyiségben, egy-egy példányt belőle.

A gyilkos galócát hogyan tudjuk felismerni?

Fiatalon pöfeteghez hasonlító tojásból fejlődik ki. Kalapja olajzöldes, sárgászöldes, szürkészöldes, benőtten szálas. Gallérja sima, jól fejlett, de érdemes a kalap alá nézni, mert a gallér a fiatal gombán még takarja a fehér lemezeket. A gallérja hártyás, nem bordázott. A tönkje kígyóbőrszerűen mintázott vagy szálazott, fehér alapon kalapszínű. A tönk karcsú, hengeres, üreges, alján gumós. Jól fejlett, fehér, hártyás bocskora sokszor mélyen az avarban bújik meg. Fiatalon mézédes illatú, impozáns, szép gomba, emiatt is csábíthat gyűjtésre. A zöldes kalapú galambgombákkal, egyes csiperkékkel elsőre könnyen összetéveszthető, ezért érdemes mindig alaposan megnézni, mit gyűjtünk

- olvasható a Szombathely Városi Vásárcsarnok hivatalos közösségi oldalán található bejegyzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?