Újabb csapás érte a magyar pálinkafőzdéket: vagyonokat bukhatnak januártól

Újabb csapás érte a magyar pálinkafőzdéket: vagyonokat bukhatnak januártól

agrarszektor.hu
2024-től tőbb százezer forintot bukhatnak a magyar pálinkafőzdék a kötelező visszaváltás és a Mohunak töréstesztre beküldeni előírt üvegek miatt. A főzdéket ráadásul piaci problémák is sújtják, emellett pedig az EPR-rendszer bevezetése, és a borászoknak kedvező szabályozás is nagy veszteségeket okoz az ágazatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az anyagi mellett nagy adminisztratív terhet jelent a hazai pálinkafőzdéknek a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), még azoknak is, akik modern programot használnak a szigorú jövedéki nyilvántartáshoz, amiben az EPR-t is be lehet rögzíteni - mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke. A szakember beszélt arról is, hogy minden terméknél - függetlenül attól, hogy esetenként csak az üvegbe töltött pálinka más, de ugyanaz az alkoholfoka - külön-külön le kell mérni az üveget, a dugót, a címkét és a kapszulát. Az összesítést már a program elvégzi, de a különböző űrtartalmú üvegeknél ugyanezt az adminisztrációt minden egyes típusra meg kell ismételni, márpedig üvegből nagyon sokféle van - írta meg a Világgazdaság.

Az első, 2023. III. negyedéves bevallásnál az okozta a legnagyobb problémát, hogy mindenki az utolsó pillanatban próbált az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe (OKIR-kapu) bejelentkezni, ami leterhelte a rendszert. Mihályi László elmondta azt is, hogy a pálinkapiacon már jóideje jelentős a visszaesés, az EPR pedig tovább növelte a terheket. A tehernövekedést jól érzékelteti, hogy a jelenlegi EPR-díj a termékdíj négyszerese - ennek okára eddig még nem kaptak magyarázatot. 

Újabb jelentős pluszterhet jelent a kötelező visszaváltás

Az ágazat szereplői még meg sem emésztették az EPR-t, de januártól már jön a körforgásos gazdálkodás érdekében bevezetendő kötelező visszaváltási rendszer (DRS), ami újabb többletterhet jelent a pálinkafőzdéknek is. Egyelőre még nem látják, hogy mekkorát, hiszen a minisztériumnak csak november 30-ig kell meghirdetnie a díjakat. Mihályi László szerint most mindenki retteg, mert olyan információk is érkeztek, hogy az EPR-nél is magasabb díjak lesznek. A november 30-ai dátum is problémát okoz, mert a termékre rakódó pluszteher mértékének ismerete nélkül nem tudnak árat kalkulálni, tervet készíteni a következő évre. 

Beszállítóként a főzdéknek a tervezett áremelés előtt 30 nappal jelezni kell az árváltoztatás szándékát az áruházláncok felé. Persze, így sem biztos, hogy az áremelési terv sikeres lesz, de most, ha november 30-án jelenik meg a díjakról szóló szabályozás - amely akár este is lehet - nagyon résen kell lenni, mert december 1-jén már le kell adni az új árakat. A DRS tervezete ugyan finomodott az elmúlt hónapokban, de így is több sebből vérzik

- mondta Mihályi László. 

A szabályozás szerint mindenkinek új címkét kell gyártania, a dobozos üdítőknek, energiaitaloknak pedig új dobozt, miközben egy-egy ilyen terméknél ez legalább két-három hónapba telik, ráadásul majdnem mindenki ugyanazokkal dolgoztat - sorolta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, hogy milyen újabb költségekkel és nehezítő tényezőkkel kell szembenézniük a piaci szereplőknek. Ez az egész pedig úgy szakad rá a piacra, hogy október közepéig még az sem volt eldöntött, pontosan milyen adatnak, és hol kell szerepelnie a címkén.

Töréstesztre kidobott pénzek

Ennél is furcsábbnak tűnik az, hogy minden egyes termékre 8, de az első tervek szerint még 12 darab üveget kell üresen, felcímkézve beküldeniük engedélyeztetésre a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-hez (Mohu), azért, hogy a januártól üzembeálló gépekkel a vállalat töréstesztet végezzen. Egy-egy pálinkafőzde ugyanolyan üvegben dob piacra akár 16-17-féle gyümölcspálinkát, ezért a pálinkakészítők nem értik, miért kell minden - csak magában a beletöltött pálinkában és a címkében különböző - termékből 8-8 üveget beküldeni. Van olyan főzde, amelyik 600 forintos üvegben forgalmazza a pálinkát, ami ugyan nem jellemző, de ha csak 300 forintos üveggel számolnak, akkor is brutális költséget jelent a Mohu töréstesztje. Egy kereskedelmi főzdének ugyanis a különböző űrtartalmú kiszerelések miatt simán lehet 50 terméke, ami csak a töréstesztre több százezer forintos többletköltséget jelent. Ehhez még hozzájön a beküldött palackok szállítási díja, amit 4 különböző helyre kell eljuttatni. 

Az orosz-ukrán háború kitörése óta egyébként is nagy nehézségekbe ütközik az üvegek vásárlása - érzékeltette a helyzet fonákságát Mihályi László. De hogy még inkább érthetetlen legyen a dolog, a PNT elnöke elmondta, hogy Mohuval közösen kiszámolták, hogy az összes főzde üvegkibocsátása - 0,35 literes, 40 fokos pálinkával töltött üvegre átlagolva - súlyban akkora mennyiség, ami a hulladékgazdálkodási cégnél a hibahatár ahhoz képest, amit begyűjteni terveznek. Vagyis, ha kimaradna ebből a pálinka, észre sem vennék - vonta le a következtetést a szakember.

Ennyi volt az ajándék pálinkáknak?

A pálinka ajándékozását gyakorlatilag ellehetetleníti az is, hogy a pálinka után reprezentációs adót kell fizetni (a borra ezt a terhet nemrégiben eltörölték, és a borászok egyébként az EPR-re is kaptak könnyítéseket). Így most azok, akik esetleg pálinkavásárlásban gondolkodtak, inkább bort fognak venni. A borászok sikerének örülünk, de azt azért látni kell, hogy ők úgy kaptak kedvezményt a reprezentációs adónál és az EPR-nél is, hogy az ő ágazatuk nem fizet szeszadót - mondta Mihályi László.

A PNT úgy véli, hogy az első számú hungarikumnak tekintett pálinkát is védeni kellene, ezért már 2016-ban kezdeményezték - akkor más, „kézzelfogható” hungarikumokra is vonatkoztatva - a reprezentációs adóteher eltörlését, majd 2020-ban újra megtették ezt, de mindkét esetben hiába. A borászok példáján felbuzdulva most újra előálltak az indítvánnyal, de már csak a pálinkára terjedően.

Azt egyébként, hogy ez mekkora kiesést jelentene a költségvetésnek, pontos adatok hiányában nem tudják megmondani. Viszont ha a pálinka forgalma megnőne például, mert nem kell reprezentációs adót fizetni, akkor a költségvetés bevételkiesésének nagy része befolyna szeszadóként, és még ott van a keletkező áfabevétel is. A szabályozás szerint egyébként csak a borászatban vásárolt borokra érvényes az adómentesség, ugyanez működhetne a piacon lévő 140-150 kereskedelmi pálinkafőzdénél is, amelyeket kis forgalomnövekedéssel megsegíthetne az adómentesség. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?