Elképesztő árak Hollandiában: ennyiért árulják most a hagymát a piacokon

Elképesztő árak Hollandiában: ennyiért árulják most a hagymát a piacokon

agrarszektor.hu
Hollandiában már a negyedik hete esik a vöröshagyma ára a nagybani piacokon. A gyengébb minőségű, rosszul tárolható tételek nyomják le átmenetileg az árakat szokatlanul élénk kereskedelem mellett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szilveszter óta, azaz már sorozatban a negyedik hete csökken a vöröshagyma ára az emmeloordi nagybani piacon. A 2023. év végén jegyzett 45 euró/100 kg szintről január végére 40 euró/100 kg-ra mérséklődött az eladási ár. Ennek a folyamatnak a hátterében a gyengébb minőségű, tárolásra kevésbé vagy egyáltalán nem alkalmas tételek kiárusítása húzódik meg - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A holland hagymapiacon a január hagyományosan egy igen nyugodt hónapnak számít, ilyenkor eltűnik az afrikai kereslet (a holland hagymatermés 52%-át Afrikába, főleg Elefántcsontpart, Szenegál és Guinea piacaira exportálják, csak 27% kerül európai országokba, elsősorban Angliába, kisebb részben pedig Belgium, Németország és Lengyelország piacaira), így egyáltalán nem számít szokványosnak az, hogy a kereskedelem ilyenkor ennyire élénk.

A vöröshagymával ellentétben a lilahagyma ára, amelynél már a szezon kezdete beszélnek arról, hogy bizony a mennyiséggel kapcsolatban lehetnek problémák. Ezt a várakozást a piac is beárazta, mivel január folyamán Goes, Middenmeer és Emmeloord nagybani piacokon egyaránt átlagosan 10-15 eurócent/kg-os drágulás figyelhető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?