Egyre több ilyen élelmiszer van a boltokban itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen élelmiszer van a boltokban itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével (FÉSZ) közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkáját támogató ÉLBC Kft-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ). A 2020-ban elindult tanúsító védjegy első pályázati felhívása 2020 februárjában jelent meg, fogyasztói tej és tejföl termékekre vonatkozóan - derült ki a NAK közleményéből. Már az első pályázati felhívást követően nagy érdeklődés mutatkozott a kiváló minőségű termékek tanúsítására, mind az élelmiszer-előállítók, mind a kiskereskedelmi láncok részéről. Védjegyhasználati joggal jelenleg 133 termék rendelkezik, amelyek közül 113 gyártói, 20 pedig kiskereskedelmi márkás élelmiszer.

A Kamara és a FÉSZ által közösen létrehozott munkacsoportok az elmúlt években hatékonyan segítették a védjegyiroda munkáját, így egyre több termékpályán nyílt lehetőség a védjegy elnyerésére irányuló pályázati felhívások megjelentetésére. A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége is nőtt.

A NAK-FÉSZ-Nébih-ÉLBC Kft. együttműködés lehetőséget teremtett alulról jövő kezdeményezések elfogadtatására is, ennek megfelelően a szakágazati szereplők által javasolt termékek esetében is megszülettek a termékspecifikus követelmények, és megnyílhattak az új pályázatok. A KMÉ-nél jelenleg 14 termékkategóriában 50 féle termékre lehet pályázni, köztük a tejtermékek, húskészítmények, friss húsok, friss, feldolgozott és gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tojástermékek, tojás, száraztészták, puffasztással és pirítással előállított gabonatermékek, malomipari termékek. A termékleírások kidolgozása folyamatosan zajlik, a jövőben újabb pályázatok nyílnak majd meg. A közeljövőben dúsított tésztából készült tartós péksütemények, uborka (fürtös, berakó), rizs, zsemlemorzsa, sütőtök termékkörök esetében várható a pályázási lehetőség megnyitása. A KMÉ kiterjesztési stratégiája rugalmas, figyelembe veszi a gazdasági szereplők részéről beérkező igényeket is.

A védjegy arany fokozatának pályázati lehetőségét a Nébih Termékmustra előzi meg, amely során a hatóság által koordinált - laboratóriumi vizsgálatból, érzékszervi és csomagolástesztből álló - vizsgálatsorozat történik, amelynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása. Ahhoz, hogy egy gyártó vagy forgalmazó megpályázhassa, majd elnyerhesse a KMÉ arany fokozatú védjegyének használatát, termékének kiváló eredményt kell elérnie a Nébih Termékmustrán. A termékmustrára bekerülni az úgynevezett polcfelmérés révén, vagy jelentkezéssel lehet. A jelentkezésre történő felhívást valamennyi Nébihnél nyilvántartásba vett üzem megkapja, így azok a kisebb, helyi gyártók is jelentkezhetnek, akik egyébként csak lokálisan értékesítik termékeiket.

A KMÉ-védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és a forgalmazók. Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó a teljes védjegyhasználati ciklusban megfeleljen a tanúsítási követelményeknek, a fenntarthatósági vállalásoknak, valamint a védjegyet viselő termékek megfeleljenek azoknak a minőségi feltételeknek, amelyek a kiválóságot teremtik meg a fogyasztó számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?