Elképesztő, ami az almával történik Lengyelországban

Elképesztő, ami az almával történik Lengyelországban

agrarszektor.hu
A belarusz import megnyílása, a helyettesítő gyümölcsök magas ára és a jó kereslet miatt emelkedhet hamarosan az étkezési alma ára Lengyelországban. A lengyel termelők szerint a fogyasztót arra kellene “nevelni”, hogy értse meg, hogy a szép almáért szép ár dukál.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Március vége felé komoly esély mutatkozik arra, hogy az étkezési alma ára emelkedjen Lengyelországban. Ennek egyik oka, hogy Belarusz lengyel almát fog importálni, ráadásul a kevésbé jó minőségű tételekre is mutatkozik kereslet, ez pedig elszívhatja a felesleges készleteket a lengyel raktárakból. A másik ok, hogy a helyettesítő termékek (banán, mandarin és szamóca) ára túl magas az almáéhoz képest, így racionális választás a gyümölcsre vágyók számára - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Azaz csak racionális választás lenne, de a lengyel kiskereskedelmi gyakorlat az utóbbi években sokat tett azért, hogy lelohassza ezt az érdeklődést. Jó lenne, ha az idei szezonban nem térnének vissza ahhoz a berögződött módszerhez, hogy a lehető legolcsóbb árut szerzik be, majd tekintet nélkül annak minőségére raklapokról árulják. A fogyasztót a lengyel gazdák szerint pont arra kellene “nevelni”, hogy ne úgy tekintsen az almára, mint a gyümölcsök világának krumplijára, és értse meg, hogy a szép termékért szép ár dukál. Az étkezési alma árának várható emelkedése miatt azonban a kísértés egyre nő majd a láncok számára, hogy ezt a gyakorlatot az idei évben is folytassák. Különösen, hogy az étkezési alma kínálata Lengyelországban már most is relatíve alacsony, a következő hónapokban pedig várhatóan tovább mérséklődik.

Jelenleg a 70+-os Gála nagybani ára 2,00-2,60 PLN/kg (185-240 Ft/kg)az ugyanilyen méretű Golden 1,50-1,80 PLN/kg (135-165 Ft/kg), a Ligol 1,50-1,60 PLN/kg (135-145 Ft/kg), a Red Jonaprince 1,50-1,70 PLN/kg (135-155 Ft/kg), a többi piros fajta ára pedig leggyakrabban 1,40-1,60 PLN/kg (130-145 Ft/kg) közötti. Az utóbbi időben egyértelműen keresett a Red Delicious fajta is, amelynek árai 70+-os átmérő esetében 1,70-1,90 PLN/kg (155-175 Ft/kg) között mozognak. Ezek a nagybani árak még általában magasabbak, mint a 2023-as évben, de csakhamar áremelkedésnek kell bekövetkeznie, hogy ez így is maradjon - ebben az összefüggésben érdekesek lesznek majd a WAPA március eleji almakészletekre vonatkozó adatai.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?