Rengeteg gazda bizakodhat most: ezeknek az áraknak sokan örülhetnek

Rengeteg gazda bizakodhat most: ezeknek az áraknak sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
A termelési költségek növekedését a dinnye kiskereskedelmi árának növekedése kíséri Olaszországban, ami biztató a gazdák számára. Ugyanakkor nagy kihívást jelent, hogy a korábbiakhoz képest erőteljesebb hőmérséklet-változások miatt a hajtató kertészetekben a takaróanyagokat, fóliákat gyakrabban kell cserélni, de az egekbe szökött energiaárak sem könnyítik meg a termelők dolgát.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Francesca Nadalini, a Sermide Ortofruit alelnöke az Italiafruit számára adott interjújában kiemelte, hogy Olaszországban az elmúlt néhány évben a dinnyefélék átlagos kiskereskedelmi árai jelentősen emelkedtek, ami a termelők számára segít mérsékelni az egyre növekvő költségek negatív hatásait - írja a FruitVeB. Erre a kiskereskedelmi drágulásra az Agroter által közzétett kutatás hoz pontos számokat: a jelentés szerint a 2019-2023 közötti ötéves időszakban a szupermarketekben kínált tételek árai közel 40%-kal emelkedtek, miközben az eladott összmennyiség ugyanebben az időszakban enyhén, 4%-kal csökkent. Idén májusban az Agroter az értékesítési árak átlagon felüli emelkedéséről számolt be, ami annak köszönhető, hogy a nagyobb olaszországi kiskereskedelmi láncoknál kevesebb kedvezményes akciót tartottak.

Ez azt mutatja, hogy a dinnyét nem veszteségesen értékesítik, hanem stratégiai jelentőségű termék, ami értéket teremt az áruházláncok számára is

- közölte a cég.

A magasabb árakról szóló híreket örömmel fogadják a termelők, akiknek jelentős költségnövekedéssel kell szembenézniük. Nadalini szerint a dinnye termesztési költségei az utóbbi évekhez képest jelentősen emelkedtek, de talán még ennél is nagyobb gond, hogy a korábbiaknál kiszámíthatatlanabbá váltak. Az ukrajnai konfliktus közvetlen következményeként például az energiaárak az egekbe szöktek, de az éghajlatváltozás is új kihívásokat teremtett. Az egyik ilyen kihívás, hogy a korábbiakhoz képest erőteljesebb hőmérséklet-változások miatt hajtató kertészetekben a takaróanyagokat, fóliákat gyakrabban kell cserélni, ami elkerülhetetlenül a költségek növekedéséhez vezet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?