Rengeteg gazda bizakodhat most: ezeknek az áraknak sokan örülhetnek

Rengeteg gazda bizakodhat most: ezeknek az áraknak sokan örülhetnek

agrarszektor.hu
A termelési költségek növekedését a dinnye kiskereskedelmi árának növekedése kíséri Olaszországban, ami biztató a gazdák számára. Ugyanakkor nagy kihívást jelent, hogy a korábbiakhoz képest erőteljesebb hőmérséklet-változások miatt a hajtató kertészetekben a takaróanyagokat, fóliákat gyakrabban kell cserélni, de az egekbe szökött energiaárak sem könnyítik meg a termelők dolgát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Francesca Nadalini, a Sermide Ortofruit alelnöke az Italiafruit számára adott interjújában kiemelte, hogy Olaszországban az elmúlt néhány évben a dinnyefélék átlagos kiskereskedelmi árai jelentősen emelkedtek, ami a termelők számára segít mérsékelni az egyre növekvő költségek negatív hatásait - írja a FruitVeB. Erre a kiskereskedelmi drágulásra az Agroter által közzétett kutatás hoz pontos számokat: a jelentés szerint a 2019-2023 közötti ötéves időszakban a szupermarketekben kínált tételek árai közel 40%-kal emelkedtek, miközben az eladott összmennyiség ugyanebben az időszakban enyhén, 4%-kal csökkent. Idén májusban az Agroter az értékesítési árak átlagon felüli emelkedéséről számolt be, ami annak köszönhető, hogy a nagyobb olaszországi kiskereskedelmi láncoknál kevesebb kedvezményes akciót tartottak.

Ez azt mutatja, hogy a dinnyét nem veszteségesen értékesítik, hanem stratégiai jelentőségű termék, ami értéket teremt az áruházláncok számára is

- közölte a cég.

A magasabb árakról szóló híreket örömmel fogadják a termelők, akiknek jelentős költségnövekedéssel kell szembenézniük. Nadalini szerint a dinnye termesztési költségei az utóbbi évekhez képest jelentősen emelkedtek, de talán még ennél is nagyobb gond, hogy a korábbiaknál kiszámíthatatlanabbá váltak. Az ukrajnai konfliktus közvetlen következményeként például az energiaárak az egekbe szöktek, de az éghajlatváltozás is új kihívásokat teremtett. Az egyik ilyen kihívás, hogy a korábbiakhoz képest erőteljesebb hőmérséklet-változások miatt hajtató kertészetekben a takaróanyagokat, fóliákat gyakrabban kell cserélni, ami elkerülhetetlenül a költségek növekedéséhez vezet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?