agrarszektor.hu • 2025. július 14. 06:03
Hiába maradt a magyarok egyik kedvence a sertéshús, az árak keményen elszálltak: a friss sertéshús kilónkénti átlagára 5-6 év alatt közel 70%-kal, a feldolgozott termékeké több mint 60%-kal nőtt. A piacon egyre nagyobb teret nyernek a diszkontláncok, miközben a kisboltok háttérbe szorulnak. A sertéstartók helyzete pedig vegyes: bár az állomány és az export is nőtt, a feldolgozóipar továbbra sem tudja érvényesíteni emelkedő önköltségeit az árakban. És ha ez nem lenne elég, a marhahús ára már-már luxuskategóriába emelkedett. Egy kiló darált marhahús akár 5000 forint felett is lehet, míg a prémium wagyu húskülönlegességek 25-58 ezer forint/kg áron mozognak. Aki tehát ma jó minőségű húsra vágyik, annak mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia.
A sertéshús továbbra is töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon, amit jól alátámaszt az is, hogy fejenként évente 30 kilogrammot fogyasztunk el belőle. Bár az ágazat komoly kihívásokkal küzd, a hazai sertéshús továbbra is kiváló minőségben elérhető. Az akadályok leküzdése érdekében komoly támogatásokat kapnak a termelők, a hazai sertéstartók eddig nagyjából 95 milliárd forinthoz jutottak a Vidékfejlesztési Program keretében. A szakemberek szerint ahhoz, hogy a jövőben is legyen magyar sertéshús a boltokban, a vásárlók döntése is kulcsfontosságú, ezért fontos, hogy hazai termékeket válasszunk.
Ahogyan lapunk is megírta, 2024 decemberében a hazai sertésállomány 7%-kal, a kocák száma pedig 12%-kal emelkedett. Bár az élősertés ára ingadozott, összességében megfelelő jövedelmet biztosított a tenyésztőknek. A feldolgozók helyzete azonban nehezebb: az önköltségek emelkedését nem tudták beépíteni az árakba. Az Agrárszektor áprilisban beszámolt arról, hogy sertésállomány 2,8 millióra nőtt, a kocalétszám 12%-kal emelkedett, és tavaly 4,78 millió sertést vágtak, ami 6,5%-os növekedés. A sertéshúsexport 12%-kal nőtt, míg az import 5%-kal emelkedett. Az élősertés exportja mind értékben, mind mennyiségben erősödött, míg az import 10%-kal csökkent.
A sertéscomb importja viszont jelentősen nőtt, részben adminisztratív okok miatt. 2024 első negyedévében az élelmiszerek ára még mindig 7%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a húsárak viszont nem járultak hozzá érdemben az inflációhoz - sőt, egyes termékkategóriákban árstagnálás vagy -csökkenés is megfigyelhető volt.
Kegyetlenek a számok
A magyar vásárlók átlagosan 3000 forint alatt költenek friss húsra, feldolgozott termékekre pedig 1733 forintot vásárlásonként. A friss és feldolgozott húsok mennyiségi fogyasztása hat év alatt csökkent: a friss húsból fejenként 83 kg-ról 76 kg-ra esett a vásárlás, miközben az átlagár 1724 Ft/kg-ról 2930 Ft/kg-ra emelkedett - ez közel 70%-os drágulást jelent. A feldolgozott húsoknál a mennyiség 48 kg-ról 44 kg-ra csökkent, az átlagár viszont 978 Ft/kg-ról 1653 Ft/kg-ra nőtt - több mint 60%-os emelkedéssel. Jelenleg pedig az alábbi árakkal találhatjuk magunkat szemben a boltokban itthon:
a csont nélküli sertéscomb kilója
- a Sparban 1778 forint,
- a Pennyben 1805 forint,
- az Aldiban vákuumcsomagolással együtt 1855 forint,
- míg az Auchanban védőgázas csomagolásban 2255 forint.
Az 500 grammos darált (30%) sertéshús
- a Tescoban 969 forint,
- az Aldiban 1089 forint,
- az Auchanban pedig 1035 forint.
A piacot egyre inkább a diszkontláncok uralják, miközben a kisboltok térvesztése folytatódik. A feldolgozott húsoknál ez a trend már korábban is megfigyelhető volt. Kiemelkedő adat, hogy 2024-ben a magyar háztartások összesen közel 3000 tonna kötözött és érlelt füstölt sonkát vásároltak, ami átlagosan 1,8 kg-ot jelent háztartásonként. Ezzel 1,7 millió háztartás közel 9,9 milliárd forintot költött ezekre a termékekre, vagyis háztartásonként átlagosan 5838 forintot.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke akkor elmondta, hogy a magyar húságazat komoly kihívásokkal néz szembe - munkaerőhiány, importnyomás, minőségcsökkenés, ragadós állatbetegségek -, a termelési mutatók és az export eredmények alapján mégis van ok bizakodásra. A következő időszakban ugyanakkor a jövedelmezőség kérdése és a piaci bizonytalanságok újabb feszültségeket hozhatnak.
Elszálltak a marhahúsárak is
A marhahús sosem tartozott az olcsó élelmiszerek közé, mára talán azt sem túlzás mondani, hogy kezd luxuscikké válni ez a húsféle. Ráadásul a termelőket óriási csapás érte tavasszal, mikor a ragadós száj-és körömfájás berobbant az országba. Ha egy kis marhahúsra vágyunk, tényleg bele kell nyúlni a zsebünkbe:
- az Auchanban a darált marhahús 600 grammos kiszerelésben 2547 forint,
- a Tescoban 2 399 forintért kapható 500 gramm,
- az Aldiban pedig 2069 forint 400 gramm marhahús.
A marha lábszár kilója
- a Tescoban (csont nélkül) 4499 forint,
- a Pennyben (csont nélkül) 5332 forint,
- a Tescoban 4490 forint (csonttal).
Ha pedig valami igazán extrát szeretnénk és elég a mély a tárcánk, akkor wagyut is vásárolhatunk. A wagyumarhát régebben leginkább rizsföldeken használták igavonóként, majd a japán gazdák a vágás során felfigyeltek a különleges hússzerkezetre, ami egyetlen másik fajtára sem jellemző. A zsírszövetek az izomrostokon belül és azok között egyenletesen oszlanak el, ettől lesz a hús különlegesen puha, márványozott - és ez az, ami az árban is megmutatkozhat.
Elkészítéséhez nincs szükség külön hozzáadott zsiradékra vagy olajra, hiszen saját zsírja gondoskodik a szaftosságról. Jellegzetes, egyedi ízvilágát a genetikája és a különleges takarmányozás is meghatározza. Mindezek mellett az is emeli az értékét, hogy a vágási súlyt csak mintegy 36 hónap alatt éri el - szemben más húsmarha-fajtákkal, amelyek 16-20 hónap alatt vágásérettek. Ha valaki kedvet kapott hozzá, akkor az az alábbi árakon szerezheti be (a teljesség igénye nélkül a Matusz-Vad kínálatában):
- Marha vesepecsenye (bélszín) - A5+ Kagoshima JPN: 58 19 Ft/kg
- Marha rib-eye - AUS wagyu (Westholme) BMS 6-7: 51 192 Ft/kg
- Marha rib-eye - A5+ Kagoshima JPN: 50 799 Ft/kg
- Marha hátszín - A5+ Kagoshima JPN: 48 259 Ft/kg
- Marha rib-eye csontos - A5+ Kagoshima JPN: 38 099 Ft/kg
- Marha hátszín - AUS wagyu (Westholme) BMS 4-5: 32 701 Ft/kg