agrarszektor.hu • 2025. október 30. 08:59
Noha a magyar lakosság napi zöldség- és gyümölcsfogyasztása európai összehasonlításban a sereghajtók között van, egyre népszerűbbek a smoothie-k is, amelyek gyors, kényelmes, ízletes és egészséges választást kínálnak a rohanó hétköznapokon. A University of California kutatóinak meglepő felfedezése szerint azonban korántsem mindegy, mit mivel turmixolunk össze – írta meg a ScienceDaily.
Az almában, körtében, áfonyában, szőlőben és a kakaóban – vagyis sok népszerű turmixalapanyagban – nagy mennyiségben vannak jelen a polifenolok közé tartozó flavanolok, amelyek kulcsszerepet játszanak a szív- és agyműködés támogatásában, mivel javíthatják a véráramlást, támogathatják a memóriát és csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat. Ezek fogyasztásával tehát joggal számíthatunk jótékony hatásra, ez azonban attól is nagyban függ, hogy ezek a bioaktív anyagok mennyire képesek felszívódni a szervezetünkben.
Itt jön képbe számos smoothie-recept fontos alkotóeleme, a banán, amely természetes módon különösen nagy mennyiségben tartalmaz polifenol-oxidáz enzimet.
Az már korábban is ismert volt, hogy ez az enzim az oka annak, hogy a meghámozott banán gyorsan megbarnul, a polifenol-oxidáz ugyanis oxigénnel érintkezve kémiai reakciót indít el. A University of California szakértői ennek kapcsán vetették fel a kérdést, hogy vajon az enzim jelenléte befolyásolja-e a flavanolok biológiai hasznosulását, amikor a gyümölcsöket turmix formájában fogyasztjuk.
A kutatók egy olyan kísérletben tesztelték az elméletet, ahol a résztvevők két csoportja két különböző turmixot fogyasztott – az egyik banánból készült, amelyben magas volt az enzim aktivitása, a másik pedig különféle bogyós gyümölcsökből, ahol ez az érték alacsony volt. Összehasonlításképpen a résztvevők flavanol-kapszulát is kaptak, hogy pontosan mérni lehessen annak felszívódását. Ezt követően a kutatók vér- és vizeletmintákban vizsgálták a flavanolok szintjét, az eredmények pedig még őket is meglepték.
A banános turmixot fogyasztó résztvevők esetében ugyanis 84 százalékkal alacsonyabb flavanol-szintet mértek, mint a kontrollcsoport tagjainál.
Nagyon meglepődtünk, hogy már egyetlen banán hozzáadása ilyen gyorsan csökkentette a turmix flavanol-tartalmát, valamint a szervezetben felszívódó flavanolok mennyiségét. Ez jól mutatja, hogy az ételek elkészítése és a hozzávalók kombinálása jelentősen befolyásolhatja a tápanyagok felszívódását
– hangsúlyozta Javier Ottaviani, a University of California kutatója, az eredményeket közlő tanulmány vezető szerzője.
A ScienceDaily cikke szerint a szív- és anyagcsere-működés egészsége érdekében napi 400-600 mg flavanolra van szüksége az emberi szervezetnek. Akik szeretnék elérni ezt a célt, azoknak a jövőben érdemes tehát a flavanolban gazdag bogyós gyümölcsöket, szőlőt, almát, körtét vagy kakaót banán helyett ananásszal, naranccsal, mangóval vagy akár joghurttal párosítani.