Ha banánnal kezded a napot, ezt tudnod kell: meglepő dolog derült ki

agrarszektor.hu2025. október 30. 08:59

Noha a magyar lakosság napi zöldség- és gyümölcsfogyasztása európai összehasonlításban a sereghajtók között van, egyre népszerűbbek a smoothie-k is, amelyek gyors, kényelmes, ízletes és egészséges választást kínálnak a rohanó hétköznapokon. A University of California kutatóinak meglepő felfedezése szerint azonban korántsem mindegy, mit mivel turmixolunk össze – írta meg a ScienceDaily

Az almában, körtében, áfonyában, szőlőben és a kakaóban – vagyis sok népszerű turmixalapanyagban – nagy mennyiségben vannak jelen a polifenolok közé tartozó flavanolok, amelyek kulcsszerepet játszanak a szív- és agyműködés támogatásában, mivel javíthatják a véráramlást, támogathatják a memóriát és csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat. Ezek fogyasztásával tehát joggal számíthatunk jótékony hatásra, ez azonban attól is nagyban függ, hogy ezek a bioaktív anyagok mennyire képesek felszívódni a szervezetünkben.

Az már korábban is ismert volt, hogy ez az enzim az oka annak, hogy a meghámozott banán gyorsan megbarnul, a polifenol-oxidáz ugyanis oxigénnel érintkezve kémiai reakciót indít el. A University of California szakértői ennek kapcsán vetették fel a kérdést, hogy vajon az enzim jelenléte befolyásolja-e a flavanolok biológiai hasznosulását, amikor a gyümölcsöket turmix formájában fogyasztjuk.

A kutatók egy olyan kísérletben tesztelték az elméletet, ahol a résztvevők két csoportja két különböző turmixot fogyasztott – az egyik banánból készült, amelyben magas volt az enzim aktivitása, a másik pedig különféle bogyós gyümölcsökből, ahol ez az érték alacsony volt. Összehasonlításképpen a résztvevők flavanol-kapszulát is kaptak, hogy pontosan mérni lehessen annak felszívódását. Ezt követően a kutatók vér- és vizeletmintákban vizsgálták a flavanolok szintjét, az eredmények pedig még őket is meglepték.

Nagyon meglepődtünk, hogy már egyetlen banán hozzáadása ilyen gyorsan csökkentette a turmix flavanol-tartalmát, valamint a szervezetben felszívódó flavanolok mennyiségét. Ez jól mutatja, hogy az ételek elkészítése és a hozzávalók kombinálása jelentősen befolyásolhatja a tápanyagok felszívódását

– hangsúlyozta Javier Ottaviani, a University of California kutatója, az eredményeket közlő tanulmány vezető szerzője.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
alma, szőlő, élelmiszer, gyümölcs, banán, egészséges, egészség, bogyósgyümölcs, egészséges-táplálkozás, egészséges-életmód, áfonya, bogyós-gyümölcs, étkezés, egészségtudatos, zöldségfogyasztás, gyümölcsfogyasztás,