2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Élelmiszer

5500 hektár szőlő vár kivágásra

Az EB kihirdette a támogatási keretet, tehát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elkezdte kiadni a szőlőültetvény- kivágására jogosító engedélyeket – tudósít az MTI.
 
 

Az előzetesen engedélyezett támogatási igénynek nagyjából 60%-ig adhat ki minden tagállam szőlőtőke megszüntetésére igényelhető támogatásokat, ennek az oka az, hogy az Európai Bizottság, a szőlőültetvény-kivágására fordítható keretösszegét kihirdette pénteken.

A minisztérium rendeletben határozta meg azokat a feltételeket és sorrendet, melynek alapján november 15-től folyamatosan adja ki az MVH a tőke-felszámolási engedélyeket. A 2010/2011-es borpiaci évben hazánk 3,88 milliárd forint EU-s pénzből gazdálkodhat. Az MVH előrejelzi azoknak a gazdáknak, akik forrás hiányában nem támogatott kérelmet adtak be, fel kell készülniük a további művelésre. Ez akkor dől el, mikor a hivatal végez a helyszíni ellenőrzésekkel, és eldönti, hogy ki kerül első, és ki második kategóriába. Az 1. kategóriába tartozók közül mindenki, míg a másodikba esőknek nagy része kaphat kivágási engedélyt.

A tőke-kivágás nem egyszerű folyamat, először a felszín feletti részeket kell eltávolítani, majd a föld alól minimum a gyökértörzset kell kivenni, hogy a terület más mezőgazdasági művelésbe fogható legyen, ez az előírt módszer. A munkálatokat csak jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni. Ezen felhatalmazás birtokában május 15-ig kell bejelenteni a műveletek végét az MVH-nál, ekkor egy ellenőrzés után kifizetik a támogatásokat.

Idén közel 2500 hektár szőlő felszámolására érkezett csaknem 4400 kérelem, ezeknek a határideje augusztusban lejárt. Így az eddigi évek anyagi hiányosságai miatt felgyülemlett kérelmeivel együtt 5500 hektár szőlőültetvény kerülhet kivágásra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu