5500 hektár szőlő vár kivágásra

agrarszektor.hu
Az EB kihirdette a támogatási keretet, tehát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elkezdte kiadni a szőlőültetvény- kivágására jogosító engedélyeket - tudósít az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előzetesen engedélyezett támogatási igénynek nagyjából 60%-ig adhat ki minden tagállam szőlőtőke megszüntetésére igényelhető támogatásokat, ennek az oka az, hogy az Európai Bizottság, a szőlőültetvény-kivágására fordítható keretösszegét kihirdette pénteken.

A minisztérium rendeletben határozta meg azokat a feltételeket és sorrendet, melynek alapján november 15-től folyamatosan adja ki az MVH a tőke-felszámolási engedélyeket. A 2010/2011-es borpiaci évben hazánk 3,88 milliárd forint EU-s pénzből gazdálkodhat. Az MVH előrejelzi azoknak a gazdáknak, akik forrás hiányában nem támogatott kérelmet adtak be, fel kell készülniük a további művelésre. Ez akkor dől el, mikor a hivatal végez a helyszíni ellenőrzésekkel, és eldönti, hogy ki kerül első, és ki második kategóriába. Az 1. kategóriába tartozók közül mindenki, míg a másodikba esőknek nagy része kaphat kivágási engedélyt.

A tőke-kivágás nem egyszerű folyamat, először a felszín feletti részeket kell eltávolítani, majd a föld alól minimum a gyökértörzset kell kivenni, hogy a terület más mezőgazdasági művelésbe fogható legyen, ez az előírt módszer. A munkálatokat csak jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni. Ezen felhatalmazás birtokában május 15-ig kell bejelenteni a műveletek végét az MVH-nál, ekkor egy ellenőrzés után kifizetik a támogatásokat.

Idén közel 2500 hektár szőlő felszámolására érkezett csaknem 4400 kérelem, ezeknek a határideje augusztusban lejárt. Így az eddigi évek anyagi hiányosságai miatt felgyülemlett kérelmeivel együtt 5500 hektár szőlőültetvény kerülhet kivágásra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?