2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Élelmiszer

A bankok miatt tőkésítette saját kölcsöneit Csányi Sándor

A finanszírozó Raiffeisen-CIB konzorcium kérésére teljes mértékben tőkésítette a Bonafarm Zrt.-ben a korábban nyújtott 90 millió eurós tulajdonosi kölcsönállományt Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató. A bankok a kockázatkezelés szempontjából tartották előnyösebbnek, ha a tulajdonos kölcsön helyett véglegesen biztosít tőkét az élelmiszergazdaságban érdekelt Bonafarm Csoport menedzsment cégében. A tőkeemeléssel a Bonafarm Zrt. alaptőkéje tavaly év végén 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra nőtt.
 
 

A Bonafarm Csoport hiteleinek tavaly év végi tárgyalásakor a finanszírozó bankok kérésére a tulajdonosi kölcsönt tőkévé alakítottuk – kommentálta a decemberi tőkeemelést az agrárszektor.hu-nak a cégcsoport. A lépés nem jelentett új tőkebevonást, hanem csak azt, hogy a korábban adott kölcsönöket a saját tőke soron szerepeltetik.

A cégcsoportban tulajdonos Csányi Sándor a Bonafarm Zrt.-nek a Bonitás 2002 Zrt.-vel nyújtott tulajdonosi kölcsönöket, mivel a szintén Csányi-tulajdonú Bonitás közvetlen tulajdonos a Bonafarm Zrt.-ben. A Bonafarm Csoport az elmúlt 10 évben 90 millió euró tulajdonosi kölcsönt halmozott fel, amelyeket beruházásokra fordított.

Tavaly decemberben a teljes kölcsönállományt tőkévé alakították, így – 28,3 milliárd forintos tőkeemeléssel - a Bonfaram Zrt. alaptőkéje 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra nőtt. A Bonafarm Zrt. a vállalatcsoport menedzsment cégének számít, amely a csoportszintű stratégia kidolgozásáért és a közös feladatok elvégzéséért felelős.

A tőkésítés célja az volt, hogy megállapodás szülessen a finanszírozó bankokkal – közölték a cégcsoportnál. A Bonafarm Csoportot a Raiffeisen-CIB konzorcium finanszírozza mintegy 100 millió eurós összeggel.

A hitelező bankok a kockázatkezelés szempontjából előnyösebbnek tartották, ha a tulajdonos kölcsön helyett véglegesen biztosít tőkét a Bonafarm számára. A saját tőkéből származó kifizetések (tőkeleszállítás, osztalékfizetés) ugyanis szabályokhoz kötött tranzakcióknak minősülnek, míg a kölcsön-visszafizetés a cég saját döntésének függvénye. A bankok így a saját tőkét preferálják, és kiemelten figyelnek a sajáttőke-ellátottságra is – indokolta a tőkeemelést a cégcsoport.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu