A bankok miatt tőkésítette saját kölcsöneit Csányi Sándor

agrarszektor.hu
A finanszírozó Raiffeisen-CIB konzorcium kérésére teljes mértékben tőkésítette a Bonafarm Zrt.-ben a korábban nyújtott 90 millió eurós tulajdonosi kölcsönállományt Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató. A bankok a kockázatkezelés szempontjából tartották előnyösebbnek, ha a tulajdonos kölcsön helyett véglegesen biztosít tőkét az élelmiszergazdaságban érdekelt Bonafarm Csoport menedzsment cégében. A tőkeemeléssel a Bonafarm Zrt. alaptőkéje tavaly év végén 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra nőtt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Bonafarm Csoport hiteleinek tavaly év végi tárgyalásakor a finanszírozó bankok kérésére a tulajdonosi kölcsönt tőkévé alakítottuk - kommentálta a decemberi tőkeemelést az agrárszektor.hu-nak a cégcsoport. A lépés nem jelentett új tőkebevonást, hanem csak azt, hogy a korábban adott kölcsönöket a saját tőke soron szerepeltetik.

A cégcsoportban tulajdonos Csányi Sándor a Bonafarm Zrt.-nek a Bonitás 2002 Zrt.-vel nyújtott tulajdonosi kölcsönöket, mivel a szintén Csányi-tulajdonú Bonitás közvetlen tulajdonos a Bonafarm Zrt.-ben. A Bonafarm Csoport az elmúlt 10 évben 90 millió euró tulajdonosi kölcsönt halmozott fel, amelyeket beruházásokra fordított.

Tavaly decemberben a teljes kölcsönállományt tőkévé alakították, így - 28,3 milliárd forintos tőkeemeléssel - a Bonfaram Zrt. alaptőkéje 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra nőtt. A Bonafarm Zrt. a vállalatcsoport menedzsment cégének számít, amely a csoportszintű stratégia kidolgozásáért és a közös feladatok elvégzéséért felelős.

A tőkésítés célja az volt, hogy megállapodás szülessen a finanszírozó bankokkal - közölték a cégcsoportnál. A Bonafarm Csoportot a Raiffeisen-CIB konzorcium finanszírozza mintegy 100 millió eurós összeggel.

A hitelező bankok a kockázatkezelés szempontjából előnyösebbnek tartották, ha a tulajdonos kölcsön helyett véglegesen biztosít tőkét a Bonafarm számára. A saját tőkéből származó kifizetések (tőkeleszállítás, osztalékfizetés) ugyanis szabályokhoz kötött tranzakcióknak minősülnek, míg a kölcsön-visszafizetés a cég saját döntésének függvénye. A bankok így a saját tőkét preferálják, és kiemelten figyelnek a sajáttőke-ellátottságra is - indokolta a tőkeemelést a cégcsoport.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?