A csehek megmondták: van "kettős élelmiszermérce"

agrarszektor.hu
Csupán hét élelmiszer volt teljesen azonos összetételű abból a megegyező csomagolásban forgalmazott 21-ből, amelyet a cseh mezőgazdasági minisztérium vizsgáltatott meg öt európai uniós országban. 11 élelmiszer összetételében lényeges eltéréseket találtak a vizsgálat során. Ilyen volt például a ketchup, a pizza és a spagetti is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megvizsgált 21 élelmiszerből 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott, mindössze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél pedig mérsékeltek voltak a különbségek - mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter. Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg a cseh mezőgazdasági minisztérium.

A Németországban forgalmazott ketchupban például magasabb volt a paradicsomtartalom, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár nem jelentősek.

Az azonos csomagolásban árusított élelmiszerek eltérő összetétele a visegrádi csoport országainak aktivitása miatt összeurópai problémává vált. Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter szerint a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti.

A cseh agrártárca széleskörű összehasonlítást készíttetett az azonos csomagolásban árult élelmiszerek minőségéről. Az összehasonlítás laboratóriumi eredményeinek első részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ezek is azt jelezték, hogy Kelet-Európában gyengébb minőségű élelmiszereket árulnak a nemzetközi üzletláncok, mint Nyugat-Európában, holott az áru csomagolása megegyezik. A cseh miniszter szerint az EU szabályozása nem kielégítő, ezért új szabályokat kell elfogadni, ami másfél éven belül akár meg is történhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?