Almaháború: az agrártárca szerint megfelelő ár kell a gazdáknak

agrarszektor.hu
Támogatja az Agrárminisztérium az almatermelők minden olyan megmozdulását, amelyek a méltányos almaátvételi árak elérését szolgálják. A tárca szerint a felvásárlóknak és a feldolgozó üzemeknek megfelelő árat kell fizetniük az almáért.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idén is kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely a termelőknek és a feldolgozóknak is egyaránt kedvez - írja közleményében a minisztérium. Támogatják ugyanakkor az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos almaátvételi árak elérését szolgálják, illetve fontosnak tartják, hogy a termelők megfelelő árat kapjanak az almáért mind a felvásárlóktól, mind pedig a feldolgozó üzemektől.

Ahogy az agrárszektor.hu is írta, a legnagyobb agrár-érdekképviseletnek számító Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a minap közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ipari alma 13 forintos jelenlegi kilónkénti felvásárlási ára mellett a termelők önköltsége, vagyis a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg, és ez a szövetség szerint rendkívül méltatlan helyzetbe hozza a gazdákat. A Magosz ezért minden jogszerű intézkedést meg kíván tenni a piaci feszültség rendezése és a gazdák méltánytalan helyzetének megszüntetése érdekében.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, amely meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget,de jelentősen elmarad a 2014-ben betakarított 920 ezer tonnás rekordterméstől. Az ipari alma árát ugyanakkor az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai almasűrítmény exportvolumenétől függ.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?