2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Élelmiszer

Almaháború: az agrártárca szerint megfelelő ár kell a gazdáknak

Támogatja az Agrárminisztérium az almatermelők minden olyan megmozdulását, amelyek a méltányos almaátvételi árak elérését szolgálják. A tárca szerint a felvásárlóknak és a feldolgozó üzemeknek megfelelő árat kell fizetniük az almáért.
 
 

Az idén is kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, amely a termelőknek és a feldolgozóknak is egyaránt kedvez - írja közleményében a minisztérium. Támogatják ugyanakkor az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos almaátvételi árak elérését szolgálják, illetve fontosnak tartják, hogy a termelők megfelelő árat kapjanak az almáért mind a felvásárlóktól, mind pedig a feldolgozó üzemektől.

Ahogy az agrárszektor.hu is írta, a legnagyobb agrár-érdekképviseletnek számító Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a minap közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az ipari alma 13 forintos jelenlegi kilónkénti felvásárlási ára mellett a termelők önköltsége, vagyis a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg, és ez a szövetség szerint rendkívül méltatlan helyzetbe hozza a gazdákat. A Magosz ezért minden jogszerű intézkedést meg kíván tenni a piaci feszültség rendezése és a gazdák méltánytalan helyzetének megszüntetése érdekében.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, amely meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget,de jelentősen elmarad a 2014-ben betakarított 920 ezer tonnás rekordterméstől. Az ipari alma árát ugyanakkor az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai almasűrítmény exportvolumenétől függ.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu