2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Élelmiszer

Brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc gyümölcse: már a banán is olcsóbb nála

Ösztönző program indult, mivel egyre kevesebben vásárolnak a legnépszerűbb magyar gyümölcsből. Sokak szerint a fogyasztás csökkenésének egyik oka az, hogy egyre drágább az alma: lassan már a déligyümölcsök egy része is olcsóbb az almánál, akciós banánt sok üzletben kevesebbért lehet kapni, mint a szebb almákat.
 
 

Annak ellenére, hogy az alma az ország nemzeti gyümölcse, horror ára van, állítják sokan, amikor almát vesznek. Egy vásárló szerint Budapesten ma 500-900 forintba kerül egy kilónyi a gyümölcsből, olvasható az atv.hu oldalán. Pedig most még egy, az Agrármarketing Centrum (AMC) szerint bevezetett kampányban is arra akarják ösztönözni a magyarokat, hogy fogyasszanak több almát. A vásárlók szerint azonban ilyen árak mellett nem csoda, hogy a polcon marad az alma. A termelő szerint ugyanakkor ők tényleg alacsony áron kínálják az almát, még úgy is, hogy a tavalyihoz képet fele annyi a termés.

Olyan 140-150 forintos áron veszi meg tőlem kereskedő. Tavaly meg az előző években nem volt ennyira magas az ára, eddig mindig kevesebb volt

– mondta egy termelő az ATV Híradójában.

A szakember szerint azért is drága az alma, mert 27%-os áfa terheli. Ezen felül a tárolást és a szállítást is bele kell kalkulálni az árba, de jól látszik, hogy a haszonkulcs is magasabb az átlagosnál az alma esetében.

A fogyasztói árakban bő 20% az áfa, tehát egy 500-600 forintos almában 100-130 forint az áfatartalom. Vagyis ha fogyasztói árakat is nettó ára vetítjük vissza, akkor alapvetően már 400-470 forintos nettó árról beszélhetünk kint a boltok polcain

– mondta el Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Szabolcsban az útszéli árusoknál száz forintért is lehet almát venni. Ehhez képest a nagyobb városokban csaknem öt-hatszor is drágább lehet az idei alma.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu