Brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc gyümölcse: már a banán is olcsóbb nála

Brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc gyümölcse: már a banán is olcsóbb nála

agrarszektor.hu
Ösztönző program indult, mivel egyre kevesebben vásárolnak a legnépszerűbb magyar gyümölcsből. Sokak szerint a fogyasztás csökkenésének egyik oka az, hogy egyre drágább az alma: lassan már a déligyümölcsök egy része is olcsóbb az almánál, akciós banánt sok üzletben kevesebbért lehet kapni, mint a szebb almákat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Annak ellenére, hogy az alma az ország nemzeti gyümölcse, horror ára van, állítják sokan, amikor almát vesznek. Egy vásárló szerint Budapesten ma 500-900 forintba kerül egy kilónyi a gyümölcsből, olvasható az atv.hu oldalán. Pedig most még egy, az Agrármarketing Centrum (AMC) szerint bevezetett kampányban is arra akarják ösztönözni a magyarokat, hogy fogyasszanak több almát. A vásárlók szerint azonban ilyen árak mellett nem csoda, hogy a polcon marad az alma. A termelő szerint ugyanakkor ők tényleg alacsony áron kínálják az almát, még úgy is, hogy a tavalyihoz képet fele annyi a termés.

Olyan 140-150 forintos áron veszi meg tőlem kereskedő. Tavaly meg az előző években nem volt ennyira magas az ára, eddig mindig kevesebb volt

- mondta egy termelő az ATV Híradójában.

A szakember szerint azért is drága az alma, mert 27%-os áfa terheli. Ezen felül a tárolást és a szállítást is bele kell kalkulálni az árba, de jól látszik, hogy a haszonkulcs is magasabb az átlagosnál az alma esetében.

A fogyasztói árakban bő 20% az áfa, tehát egy 500-600 forintos almában 100-130 forint az áfatartalom. Vagyis ha fogyasztói árakat is nettó ára vetítjük vissza, akkor alapvetően már 400-470 forintos nettó árról beszélhetünk kint a boltok polcain

- mondta el Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Szabolcsban az útszéli árusoknál száz forintért is lehet almát venni. Ehhez képest a nagyobb városokban csaknem öt-hatszor is drágább lehet az idei alma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13