2021. április 10. szombat Zsolt

Hírek - Élelmiszer

Büntetik a növényvédelmi bejelentési kötelezettség elmulasztóit

Nemzetgazdasági érdekünk és a biztonságos mezőgazdasági termelést szolgálja, hogy a bejelentési kötelezettség alá eső növénykárosítókról, az úgynevezett zárlati károsítókról (egyes vírusok, gombák, baktériumok és rovarok) a hatóság tudomást szerezzen.
 
 

A növény- és talajvédelmi hatóság ezért kéri a növényvédelmi kutatást, oktatást végző szakembereket, hogy amint a zárlati károsítók megjelenését észlelik, haladéktalanul értesítsék az illetékes hatóságot a fertőzés felszámolása érdekében. A mentesítést több esetben hátráltatta, hogy a hatóság tudományos közleményekből, vagy publikációs szakanyagokból utólag értesült a fennálló fertőzésről.

A Magyarországon nem honos, új zárlati károsítók ellen a növényvédelem különböző területein dolgozó szakemberek közreműködésére és összefogására van szükség.

A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén az eljáró hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki, amelynek legkisebb összege 15.000 forint. Ha valaki elmulasztja a fertőzés elleni védekezést, illetve a fertőzés terjedését okozza mulasztásával a büntetési tétel akár a 10 millió forintot is elérheti.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu