2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Élelmiszer

Derecskén készül a magyar szuperélelmiszer, ami meghódította a hazai boltokat

Néhány száz tonnával kezdte, ma már 1500 tonna gyalult tököt értékesít a Kata-Frost Kft., amely termék mostanra szinte minden magyarországi üzletlánc polcán megtalálható. Szilágyi Katalin, a derecskei cég ügyvezetője az Agrárszektor elmondta, folyamatosan fejlesztenek, 2020-ban belekezdtek a zöldborsógyártásba, de sok fantáziát látnak a gyökérzöldségekben, és egy tésztafélével is terveznek piacra lépni.
 
 

Derecske határában, az autópályához közel található a mezőgazdasági termeléssel és feldolgozással foglalkozó Kata-Frost Kft. telephelye. A cég fő profilja jelenleg a főzőtök, de öt hektáros területükön folyamatosan bővítik tevékenységi körüket, illetve a technológiai berendezéseket. 

Úgy gondoltam, hogy kellene egy olyan terméket előállítani, amit megtermelünk, feldolgozunk teljesen konyhakészre, és azt már teljesen kész termékként, illetve félkész termékként tudunk értékesíteni. Így lett ebből a gyalult tök 

 - mesélte az Agrárszektornak Szilágyi Katalin. 

A cég az első években 300-400 tonna gyalult tököt tudott értékesíteni, mostanra azonban ez a mennyiség 1500 tonnára nőtt, és ma már szinte minden üzletláncban jelen vannak termékeikkel - tudtuk meg az ügyvezetőtől. Hozzátette, 2020-ban a zöldborsógyártásba is belekezdtek, ami miatt egy újabb technológia is beépítésre került. A fejlesztést azonban folytatni szeretnék gőzhámozóval, blansírozóval, fagyos tárolóval és az ezeket kiszolgáló épületek megépítésével, ami összesen 3500-4000 négyzetméteren fog megvalósulni.

Magyarország a legtöbb zöldségféléből, de főleg a gyökérzöldségekből behozatalra szorul, évente több ezer tonna érkezik ez utóbbiból hazánkba - emelte ki Szilágyi Katalin. 

Én úgy gondolom, Magyarország meg tudja termelni ezeket a gyökérféleket, hiszen a rendszerváltás előtt is meg tudtuk. Ma már sokkal jobb technológiák vannak a növénytermesztésben, és Magyarország képes arra, hogy ezeket a zöldségeket előállítsa, miért kellene akkor behozni őket külföldről?

Az ügyvezető nemcsak a gyökérzöldségekben, de a sütőtökben és a paprikában is lát fantáziát. Emellett a cég egy tésztafélével, a sztrapacskával is tervez piacra lépni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben