Döntött az Európai Parlament: nagy csatát nyertek a növényi alapú élelmiszerek

Döntött az Európai Parlament: nagy csatát nyertek a növényi alapú élelmiszerek

Az Európai Parlament döntése alapján mostantól a növényi alapú élelmiszerekre is lehet használni olyan megnevezéseket és kifejezéseket, amelyeket korábban kifejezetten a húsokkal, hústermékekkel hoztunk összefüggésbe. A jövőben a teljesen vegán termékeket is lehet burgernek, vagy éppen kolbásznak nevezni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Parlament képviselői elutasították a húsipar által támogatott javaslatot, ami megtiltotta volna a húsmentes élelmiszerek húsra utaló megnevezésekkel történő forgalmazását. A politikusok döntése értelmében a jövőben a növényi alapú, teljesen húsmentes termékeket is lehet hagyományosan a hústermékekre utaló megnevezésekkel értékesíteni az éttermekben és a boltokban, írta meg a Guardian.

A mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos problémákról szóló szavazáson az Európai Parlament kijelentette, hogy az úgynevezett zöldség-burgerek, szója steak-ek és vegán kolbászok megtarthatják a hústermékekre utaló elnevezéseiket, és az unió egészében forgalmazhatóak ezeken a neveken. A tiltást elrendelő javaslatot egyébként támogatta az európai gazdák legnagyobb érdekvédelmi szervezete, a COPA-COGECA is, amely azzal érvelt, hogy a húsra utaló elnevezések megtévesztik a fogyasztókat. A vita ellentétes oldalán 13 nagy szervezet állt, egyebek mellett a Greenpeace és a WWF, amely azt kérte a jogalkotóktól, hogy utasítsák el a javaslatot, mondván, egy ilyen tiltás nemcsak nevetségessé tenné az Európai Uniót, de ártott volna az uniós környezetvédelem hitelességének is.

A javaslat elutasítása mellett kampányoló csoportok szerint a növényi alapú élelmezés erősítése összhangban van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy megoldást találjanak a globális felmelegedés kezelésére. A növényi alapú élelmiszer-helyettesítők azzal érveltek, hogy ha elveszítenék a lehetőséget a termékeik steak-ként vagy kolbászként való jelölésére, azzal azok láthatatlanabbá válnának a fogyasztók számára.

A szavazás után az Európai Fogyasztók Szervezete, a fogyasztóvédelmi egyesületeket tömörítő ernyőcsoport üdvözölte a képviselők döntését. A szervezet szerint ameddig világosan vegetáriánusként vagy vegánként vannak jelölve a termékek, addig a fogyasztók nem keverik össze a szójából készült steak-et, a csicseriborsó alapú kolbászt a valódi húsból készült élelmiszerekkel. Elmondásuk szerint az olyan kifejezések, mint a "steak" vagy a "burger" csak egyszerűbbé teszik a fogyasztók számára ezen termékek beillesztését az étrendjükbe.

A Greenpeace és az Európai Fogyasztók szervezete mindazonáltal kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a törvényhozók további szigorításokat fogadtak el az olyan helyettesítő élelmiszerek elnevezését illetően, amelyek nem tartalmaznak tejet. Az olyan megnevezéseket, mint a mandulatej, vagy a szójajoghurt már betiltották Európában, miután az unió legfelsőbb bírósága 2017-ben kimondta, hogy a teljesen növényi alapú élelmiszereket nem lehet tejre, vajra vagy sajtra utaló elnevezésekkel forgalmazni, mivel ezek kifejezetten az állati eredetű termékek számára vannak fenntartva.

Az élelmiszeripari alternatívák egyébként egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, a szakértői becslések szerint az ágazat forgalma megduplázódhat 2025-re. A változó trendekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31