2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Élelmiszer

Egy ország, ahol magyarok építenek fel mindent

Hatvan magyar kis- vagy közepes vállalkozás 10 milliárd forintos beruházási program keretében "felépíti Laosz élelmiszeripari és élelmiszer-biztonsági rendszerét" – ezt jelentette be az ázsiai országban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A beruházási programhoz a finanszírozást 30 millió dolláros kötött segélyhitel formájában az Eximbank nyújtja.
 
 

A 10 milliárd forintos beruházási program a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok számára többéves piaci lehetőséget jelent az országban, ahol a mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) 26,5 százalékát adja – érzékeltette Szijjártó Péter. Laosz - mivel a vámuniót jelentő Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagja - egy 600 millió lakosú piacra nyithatja meg e vállalkozásoknak a lehetőségeket.

A beruházási program első létesítményét át is adják. Ez egy magyar cégek által Namkszuang városban felépített és fejlesztett vágóhíd húsfeldolgozó üzeme, amely Laosz első korszerű, nemzetközi szabványoknak megfelelő gyára lesz.

A beruházási programot kiegészíti egy mezőgazdasági és élelmiszeripari képzési együttműködés, amelyről most írtak alá kormányközi megállapodást. Ennek értelmében magyar egyetemek - alapvetően mezőgazdasági karok - évente 50 laoszi hallgatót fogadnak ösztöndíjasként.

Született egy megállapodás a vízgazdálkodásban is. Laosz a víztisztításban és az ivóvízrendszerek üzemeltetésében veszi majd igénybe a magyar technológiát. Szijjártó Péter ezen kívül partnereivel megállapodott arról, hogy magyar cégek szoftverekkel és más IT-megoldásokkal megjelennek a laoszi városok üzemeltetésében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu