2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Élelmiszer

Elvesztette horgászengedélyét? - Pótdíjjal visszakaphatja, ha bejelenti

Az állami horgászjegynél újabb 2 ezer forintos, a fogási naplónál 200 forintos díjat kell fizetnie annak, akinek e dokumentumai elvesztek vagy megsemmisültek. Ha valakivel ilyen történik, egy törvénymódosítás szerint az esetet haladéktalanul be kell jelentenie ott, ahol az okmányokat kiváltotta. Az új szabályozás azt is előírja, hogy nem kaphat újra állami horgászjegyet, akit valamilyen okból a horgászattól eltiltottak, de a kiszabott halvédelmi bírságot nem fizette meg.
 
 

Május 30-án hatályba léptek a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény egyes, korábban elfogadott rendelkezései – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A változtatások közül több érinti a horgászokat is.

Állami horgászjegy és fogási napló elvesztése

Haladéktalanul be kell jelenteni, ha valakinél az állami horgászjegy és/vagy a fogási napló elvezett, illetve megsemmisült. Alapesetben a bejelentést ott kell megtenni, ahol a horgász az elveszett, megsemmisült okmányokat kiváltotta. Ha időközben az eredeti kiváltás helyén az állami horgászjegy és fogási napló forgalmazása megszűnt, az esetet a jogszabály-módosítás szerint „a horgászok és a horgászegyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezetnél kell bejelenteni”, amely ma a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz).

A megsemmisült, illetve elveszett állami horgászjegyet és/vagy fogási naplót az illetékes szervezetek a jogosult kérelmére díj megfizetése után pótolják. A „pótdíj” az állami horgászjegynél 2000 forint, a fogási naplónál 200 forint, amely megegyezik az az eredetileg kiváltott, elvesztett és/vagy megsemmisült okmányok árával.

Halvédelmi bírság megfizetése

A szabályozás szerint halászati engedély, állami halászjegy, állami horgászjegy és turista állami horgászjegy nem adható azoknak a személyeknek, akikkel szemben halvédelmi bírságot szabtak ki. Az eltiltás a halgazdálkodási hatóság bírságot kiszabó határozatában megjelölt időtartamra szól. Mostantól azonban a dokumentumokat az eltiltás letelte után is csak akkor lehet újra kiállítani, ha az érintett horgászok a halvédelmi bírságot megfizették. Azok tehát, akik a kiszabott halvédelmi bírságot nem fizették meg, nem válthatnak új halász- vagy horgászjegyet, hiába jár le eltiltási időszakuk.

Elkobzott horgászkészségek

A törvényi szabályozás kimondja, hogy a halgazdálkodási hatóság az elkobzott, az ideiglenesen visszatartott, vagy a tulajdonosok által hátrahagyott horgász- és halászeszközöket megsemmisítheti, vagy azokkal a tulajdonosok nevében és helyettük rendelkezhet, ha azokért a tulajdonosok hat hónapon belül nem jelentkeznek. Ha a jogsértő cselekmény napján a horgászoktól nem tiltott horgász- vagy halászeszközt vesznek el (tartanak vissza), a készségeket az elkövetők átvehetik, ha a megállapított bírságot leróják. A visszatartott horgász- vagy halászeszközök tulajdonosai az átvételhez kötelesek igazolni a hatóság előtt, hogy a velük szemben kiszabott bírságot megfizették - hangsúlyozza közleményében a Nébih.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu