2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Élelmiszer

Ez aggasztó: szalmonellával fertőzött lengyel baromfihús került Magyarországra

Szalmonellával fertőzött baromfitermékeket terítettek az Európai Unió piacán a lengyelek. Nemrég a szlovákiai hatóságoknak kellett intézkedniük a problémás áruk miatt, egy litván bejelentés alapján pedig kiderült, hogy két magyar kereskedőhöz is jutott a szalmonellás csirkemájból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei azonnal intézkedtek, az eljárás jelenleg is folyamatban van.
 
 

Magyarországra is jutott a szalmonellával fertőzött lengyel baromfiáruból, a Nébih azonban az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkező jelzést követően azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, írta meg a Magyar Nemzet. A Nébih értesülése szerint a közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést annak kapcsán, hogy szalmonellát mutattak ki lengyel fagyasztott csirkecombban. A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van.

Nemrég Szlovákiában is intézkedniük kellett az élelmiszer-biztonsági szakembereknek. Lengyelországból származó fagyasztott csirkecombban és egy előre csomagolt alsócombban mutatták ki a baktérium jelenlétét a szlovákiai szakemberek. A Szlovák Baromfitartók Uniója azonban már két héttel korábban is arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy április végén szintén szalmonellafertőzöttség miatt négy lengyel csirketerméket vontak ki a forgalomból az országban. A szervezet sajtótitkára szerint a problémás áru egyikét egy külföldi diszkontlánc kínálatában találta meg a hatóság. ¥ubomír Urban elmondta, hogy a szövetség már régebb óta figyelemmel kíséri az áruházlánc tevékenységét, amely gyakorta akciózik olcsó, és a szakember szerint silány minőségű lengyel csirkehússal. A diszkontlánc hazánkban is jelen van, a Nébih ugyanakkor azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy a kereskedőcég hazai bolthálózatának érintettségéről a hatóságnak nincs tudomása.

A hivatal tájékoztatása szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül csak az idén eddig 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonellafertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország négy esetben volt érintett, ekkor három élelmiszer és egy állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek. A Nébih élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriuma kockázatelemzésen alapuló monitoringvizsgálatokat is végez. Az elmúlt évben a Lengyelországból származó baromfitermékeket öt alkalommal tesztelték szalmonellafertőzöttségre. A vizsgálat mind az öt esetben negatív eredménnyel zárult.

A Nébih a Magyar Nemzetnek adott tájékoztatásában arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai uniós jogszabályok szerint a friss húsokban csak bizonyos szalmonellafajok jelenléte tiltott, míg más fajok megengedettek. Ezért is fontos a feldolgozás során a higiéniai szabályok betartása a háztartásokban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!