Ez nem vicc: az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén Magyarországon

Ez nem vicc: az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén Magyarországon

MTI
Jó minőségű mézek közül válogathatnak a magyarországi vásárlók, a boltok polcain található termékek többsége megfelelt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) éves ellenőrzésén. A bevizsgáltatott mézek közül csupán néhánnyal akadt problémájuk a szakembereknek - írta a Magyar Nemzet kedden. Kiemelték: az idei szezont beárnyékolja, hogy az időjárás miatt a szokásosnál jóval kevesebb méz készülhetett a kaptárakban, az esők rá­adásul több méhészet teljes pusztulását okozták. Ötvenéves mélypontra eshet a termésmennyiség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az OMME 381 magyarországi és külföldi mézmintát vizsgáltatott meg. A nagy szupermarketek polcairól 88 mintát vettek le, és mintegy 151 termelői akácméz minőségét ellenőrizték. Sok külföldi eredetű mézet is vizsgáltak - például mexikóit és chileit -, megnyugtató eredménnyel.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Az időjárás idén nem kedvezett az ágazatnak, a hűvös tavasz és a csapadékos nyár nagyon megnehezítette a méhek munkáját. A szakemberek ezért az elmúlt ötven év legrosszabb méztermését várják idén. Egyes becslések szerint annyira kevés méz készült a szezonban, hogy januárra már nem marad magyar áru a piacon.

Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában arra hívta fel a figyelmet: az eső miatt bajba került méhészeknek most az a legsürgősebb feladatuk, hogy vis maiort jelentsenek a Magyar Államkincstárnak. Amennyiben a termelő hitelt érdemlő módon tudja igazolni a vis maior esemény bekövetkeztét, mentesülhet egyes támogatási feltételek teljesítése alól, így elkerülhető, hogy a már elnyert hozzájárulást vissza kelljen fizetnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?