2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Élelmiszer

Ezt hozták a nyári razziák: sok volt a lejárt élelmiszer

Összesen csaknem 42 millió forintnyi bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseken. A tavalyinál kevesebb, összesen 14 tonna terméket vontak ki a forgalomból, de a nem megfelelő jelölésű és lejárt termékek előfordulási aránya emelkedett a korábbi évekhez képest.
 
 

Idén a több mint 24 ezer ellenőrzött tétel 5,3 százalékát, összesen 14 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, melynek együttes értéke meghaladta a 4,6 millió forintot - közölte a Nébih. A hivatal a nyári szezonban feltárt hiányosságok miatt 226 esetben figyelmeztetett, 44-nél pedig korlátozta a tevékenységeket.

Bírságot 417 esetben szabtak ki, amelynek összege megközelítette a 42 millió forintot.

Problémák főként a higiéniai feltételeknél, a forgalmazott termékek minőségénél, a dolgozók egészségügyi alkalmasságánál és képzettségénél, illetve a nyomon követhetőségnél fordultak elő.

A hivatal tájékoztatása szerint az előző évekhez viszonyítva a forgalomból kivont termékek mennyisége és értéke kisebb volt. Ugyanilyen összehasonlításban csökkent a hűtési lánc fenntartásánál, illetve a dolgozók alkalmasságánál és képzettségénél tapasztalt hiányosságok előfordulási aránya. Emellett csökkenő tendenciát mutat a nyomon követhetőségi hiányosságok és az illegális tevékenységek aránya is.

A nem megfelelő jelölésű és a lejárt tételek előfordulási aránya azonban emelkedett a korábbi évekhez képest.

A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai irányítása mellett a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei végezték. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt akció idén július 1-jétől augusztus 31-ig tartott. A vizsgálat fókuszában a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetése, a fagylalt-előállítás és -forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és a mozgó vendéglátók álltak. Idén kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

Az ellenőrök a kéthónapos akció során 7146 létesítményt vontak vizsgálat alá.

A szakemberek egyaránt vizsgálták az élelmiszer-előállító helyeket, a különböző kereskedelmi egységeket (a piacoktól egészen a hiper- és szupermarketekig), de a vendéglátóhelyeket, a nagyrendezvényre kitelepülő vendéglátó egységeket, továbbá a gyermektáborok ellátását végző főző- és tálalókonyhákat is.

Mintavételre 166 tételnél került sor. A laboratóriumi vizsgálatok 9 fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella, míg 9 fagylaltmintában enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu