2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Élelmiszer

Hamarosan illegálissá fog válni az otthoni pálinkafőzés Szlovákiában

Szlovákiában hamarosan ismét betiltják a saját gyümölcsből készült otthoni pálinkafőzést. Az égetett szesz otthoni előállítását másfél éve engedte meg egy törvény, de a szlovák pénzügyminisztérium most azt mondja, anyagi teherrel jár a rendszer fenntartása, és túl sok körülötte az adminisztráció. Az adóhivatalnak többszörösébe kerül az otthoni szeszfőzés ellenőrzése, mint amennyi az államkasszába a pálinkafőzésből befolyt jövedéki adó.
 
 

Elzáratná a szeszcsapot a szlovák belügyminisztérium a házi pálinkafőzőkkel, akik 2019 januárja óta törvényes keretek között végezhették otthon a lepárlást, olvasható az Infostart oldalán. A módosításnak köszönhetően legálissá vált az otthoni pálinkafőzés, azonban korlátozott mennyiségben. Az egyelőre még hatályos jogszabály szerint évente legfeljebb 25 liter 100%-os vagy 50 liter 50%-os alkoholt lehetett házilag előállítani, és legfeljebb 100 literes lepárló berendezésben. Ha egy háztartásban többen is teljesítették a magánjellegű főzés feltételeit, egy évben akkor is csak 25, illetve 50 liter pálinkát lehetett előállítani, miközben az így előállított termék nem kerülhetett piaci forgalomba.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A pálinkafőzés továbbá adóköteles volt, a vámhivatal szakemberei szigorúan ellenőrizték a teljes folyamatot. Az elmúlt mintegy másfél évben mindössze 2160 euró jövedéki adó érkezett az államkasszába, miközben az adóigazgatási költség ennek az összegnek a többszöröse.

A legális rendszer iránt nem mutatkozott különösebb érdeklődés, mivel a vámhivataloknál ez idáig mindössze 26 magán pálinkafőzőt jegyeztek be. Ez persze nem azt jelenti, hogy csupán ennyien foglalkoztak otthon pálinkafőzéssel, csak azt, hogy ennyien tették ezt legálisan.

A pénzügyminisztérium szerint egyre valószínűbb az is, hogy a pálinkafőző berendezéseket illegális szeszgyártásra használták. Az adóhatóság szerint megnövekedett azoknak a szeszfőző berendezéseknek az eladása, amelyeket nem európai uniós tagállamokból hoztak be. Ezeket a berendezéseket aztán eladták olyanoknak, akiknek nem Szlovákiában található az állandó lakhelyük, ám a szóban forgó berendezések nagy valószínűséggel továbbra is az országban maradtak.

A pálinkafőzés legalizálását az akkor még kormányon lévő Híd párt indítványozta. Sólymos László pártelnök szerint a most tervezett intézkedés, vagyis a betiltás hátterében a nagy szeszipari vállalatok állnak, melyek félnek a konkurenciától és attól, hogy a gyárilag előállított szeszből kevesebb kerül a bevásárlókosarakba. A Híd párt elnöke szerint a szlovák kormány ahelyett, hogy jobb megoldást keresett volna, egyszerűen csak leállítja a projektet, holott kézenfekvő megoldás lehetett volna, ha például eltörli a házi főzet utáni jövedéki adót.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben