Hamarosan illegálissá fog válni az otthoni pálinkafőzés Szlovákiában

Hamarosan illegálissá fog válni az otthoni pálinkafőzés Szlovákiában

agrarszektor.hu
Szlovákiában hamarosan ismét betiltják a saját gyümölcsből készült otthoni pálinkafőzést. Az égetett szesz otthoni előállítását másfél éve engedte meg egy törvény, de a szlovák pénzügyminisztérium most azt mondja, anyagi teherrel jár a rendszer fenntartása, és túl sok körülötte az adminisztráció. Az adóhivatalnak többszörösébe kerül az otthoni szeszfőzés ellenőrzése, mint amennyi az államkasszába a pálinkafőzésből befolyt jövedéki adó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elzáratná a szeszcsapot a szlovák belügyminisztérium a házi pálinkafőzőkkel, akik 2019 januárja óta törvényes keretek között végezhették otthon a lepárlást, olvasható az Infostart oldalán. A módosításnak köszönhetően legálissá vált az otthoni pálinkafőzés, azonban korlátozott mennyiségben. Az egyelőre még hatályos jogszabály szerint évente legfeljebb 25 liter 100%-os vagy 50 liter 50%-os alkoholt lehetett házilag előállítani, és legfeljebb 100 literes lepárló berendezésben. Ha egy háztartásban többen is teljesítették a magánjellegű főzés feltételeit, egy évben akkor is csak 25, illetve 50 liter pálinkát lehetett előállítani, miközben az így előállított termék nem kerülhetett piaci forgalomba.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A pálinkafőzés továbbá adóköteles volt, a vámhivatal szakemberei szigorúan ellenőrizték a teljes folyamatot. Az elmúlt mintegy másfél évben mindössze 2160 euró jövedéki adó érkezett az államkasszába, miközben az adóigazgatási költség ennek az összegnek a többszöröse.

A legális rendszer iránt nem mutatkozott különösebb érdeklődés, mivel a vámhivataloknál ez idáig mindössze 26 magán pálinkafőzőt jegyeztek be. Ez persze nem azt jelenti, hogy csupán ennyien foglalkoztak otthon pálinkafőzéssel, csak azt, hogy ennyien tették ezt legálisan.

A pénzügyminisztérium szerint egyre valószínűbb az is, hogy a pálinkafőző berendezéseket illegális szeszgyártásra használták. Az adóhatóság szerint megnövekedett azoknak a szeszfőző berendezéseknek az eladása, amelyeket nem európai uniós tagállamokból hoztak be. Ezeket a berendezéseket aztán eladták olyanoknak, akiknek nem Szlovákiában található az állandó lakhelyük, ám a szóban forgó berendezések nagy valószínűséggel továbbra is az országban maradtak.

A pálinkafőzés legalizálását az akkor még kormányon lévő Híd párt indítványozta. Sólymos László pártelnök szerint a most tervezett intézkedés, vagyis a betiltás hátterében a nagy szeszipari vállalatok állnak, melyek félnek a konkurenciától és attól, hogy a gyárilag előállított szeszből kevesebb kerül a bevásárlókosarakba. A Híd párt elnöke szerint a szlovák kormány ahelyett, hogy jobb megoldást keresett volna, egyszerűen csak leállítja a projektet, holott kézenfekvő megoldás lehetett volna, ha például eltörli a házi főzet utáni jövedéki adót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31