2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Élelmiszer

Három év alatt 65 borászat húzta le a rolót

Az Opten MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint az elmúlt három évben folyamatosan csökken a szőlőbor-készítéssel foglalkozó magyar cégek száma, ezzel párhuzamosan a szektor árbevétele évről évre emelkedik.
 
 

Míg 2015-ben közel 900 borkészítő vállalkozás működött Magyarországon, addig idén már csak 835 - derül ki a céginformációs adatbázisból. Míg 2015-ben a borkészítő vállalkozások éves nettó árbevétele meghaladta a 102 milliárd forintot, addig a tavalyi évet több mint 108 milliárd forinttal zárták.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Az árbevétel növekedésében jelentős szerepe van az uniós támogatásoknak is, az elmúlt három évben összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a szőlőborkészítéssel foglalkozó vállalkozások. A Vidékfejlesztési programban termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani, ősszel pedig újabb kiírás jelenik meg élelmiszer-feldolgozásra és borkészítésre. A pályazat keretében újabb 10 milliárd forint elnyerésére nyílik lehetőség az ágazatban.

Az idei szélsőséges időjárási viszonyok miatt rekord korán kezdődött a szüret, amely bizonyos szőlőfajták esetén gyengébb termésátlagokat eredményezett, többségében mégis jól alakultak az idei hozamok a gazdaságokban. A termelők inkább az átvételi árakra panaszkodtak, amelyek a magas készletek miatt a vártnál alacsonyabb szintről indultak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu