2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Élelmiszer

Határozottan elutasítjuk, hogy "savas csirkéket" együnk

Nem ért egyet Magyarország azzal, hogy az Európai Unióban „savas csirkéket” árusítsanak a fogyasztóknak. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint az ilyen utólagos felületkezelési eljárások elfedhetik a vágási higiéniai hiányosságokat és növelhetik a baktériumrezisztenciát.
 
 

Eddig sem támogatta Magyarország azokat a javaslatokat, amelyek arra irányultak, hogy engedélyezzék a vágott állatok utólagos felületkezelési eljárásait – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Így elleneztük a vágott szarvasmarhák tejsavas lemosásának engedélyezését, és nem változtatunk álláspontunkon a baromfihúsok úgynevezett peroxiecetsavas lemosásának ügyében sem

A tárca arra reagált, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége múlt héten felhívta a figyelmet arra: az Európai Bizottság e héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő, átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát. A módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg. A szövetség levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy Magyarország utasítsa el perecetsavval átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot.

Az FM szerint az utólagos felületkezelési eljárások alkalmasak lehetnek a vágási higiénia hiányosságainak elfedésére, és felmerül a baktériumok rezisztenciájának esetleges növekedésében rejlő kockázat is. A minisztérium úgy véli, a vágás utáni fertőtlenítés nem áll összhangban az élelmiszerhigiéniára vonatkozó uniós szabályozás szellemiségével, ugyanis a biztonságos élelmiszertermelés és előállítás alapja a veszély-megelőzési képességen, és az azt előíró követelményeken nyugszik, nem pedig a veszélyek utólagos kezelésén. Ugyanakkor az Európai Bizottság – tette hozzá a minisztérium - egyelőre csupán megvitatás céljából tűzte napirendre a javaslatot, annak szavazásra bocsátása az Európai Bizottság korábbi jelzése szerint 2016 februárja előtt nem várható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu