Határozottan elutasítjuk, hogy "savas csirkéket" együnk

agrarszektor.hu
Nem ért egyet Magyarország azzal, hogy az Európai Unióban "savas csirkéket" árusítsanak a fogyasztóknak. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint az ilyen utólagos felületkezelési eljárások elfedhetik a vágási higiéniai hiányosságokat és növelhetik a baktériumrezisztenciát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Eddig sem támogatta Magyarország azokat a javaslatokat, amelyek arra irányultak, hogy engedélyezzék a vágott állatok utólagos felületkezelési eljárásait - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Így elleneztük a vágott szarvasmarhák tejsavas lemosásának engedélyezését, és nem változtatunk álláspontunkon a baromfihúsok úgynevezett peroxiecetsavas lemosásának ügyében sem

A tárca arra reagált, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége múlt héten felhívta a figyelmet arra: az Európai Bizottság e héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő, átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát. A módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg. A szövetség levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy Magyarország utasítsa el perecetsavval átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot.

Az FM szerint az utólagos felületkezelési eljárások alkalmasak lehetnek a vágási higiénia hiányosságainak elfedésére, és felmerül a baktériumok rezisztenciájának esetleges növekedésében rejlő kockázat is. A minisztérium úgy véli, a vágás utáni fertőtlenítés nem áll összhangban az élelmiszerhigiéniára vonatkozó uniós szabályozás szellemiségével, ugyanis a biztonságos élelmiszertermelés és előállítás alapja a veszély-megelőzési képességen, és az azt előíró követelményeken nyugszik, nem pedig a veszélyek utólagos kezelésén. Ugyanakkor az Európai Bizottság - tette hozzá a minisztérium - egyelőre csupán megvitatás céljából tűzte napirendre a javaslatot, annak szavazásra bocsátása az Európai Bizottság korábbi jelzése szerint 2016 februárja előtt nem várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?