Határozottan elutasítjuk, hogy "savas csirkéket" együnk

agrarszektor.hu
Nem ért egyet Magyarország azzal, hogy az Európai Unióban "savas csirkéket" árusítsanak a fogyasztóknak. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint az ilyen utólagos felületkezelési eljárások elfedhetik a vágási higiéniai hiányosságokat és növelhetik a baktériumrezisztenciát.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 13. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A decemberi rendezvényen immár 11. alkalommal adjuk át tíz kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Eddig sem támogatta Magyarország azokat a javaslatokat, amelyek arra irányultak, hogy engedélyezzék a vágott állatok utólagos felületkezelési eljárásait - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Így elleneztük a vágott szarvasmarhák tejsavas lemosásának engedélyezését, és nem változtatunk álláspontunkon a baromfihúsok úgynevezett peroxiecetsavas lemosásának ügyében sem

A tárca arra reagált, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége múlt héten felhívta a figyelmet arra: az Európai Bizottság e héten indítja el a baromfihúsok antibakteriális vegyi anyagokkal történő, átmosásos fertőtlenítésének engedélyezési folyamatát. A módszer európai engedélyezését az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg. A szövetség levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy Magyarország utasítsa el perecetsavval átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot.

Az FM szerint az utólagos felületkezelési eljárások alkalmasak lehetnek a vágási higiénia hiányosságainak elfedésére, és felmerül a baktériumok rezisztenciájának esetleges növekedésében rejlő kockázat is. A minisztérium úgy véli, a vágás utáni fertőtlenítés nem áll összhangban az élelmiszerhigiéniára vonatkozó uniós szabályozás szellemiségével, ugyanis a biztonságos élelmiszertermelés és előállítás alapja a veszély-megelőzési képességen, és az azt előíró követelményeken nyugszik, nem pedig a veszélyek utólagos kezelésén. Ugyanakkor az Európai Bizottság - tette hozzá a minisztérium - egyelőre csupán megvitatás céljából tűzte napirendre a javaslatot, annak szavazásra bocsátása az Európai Bizottság korábbi jelzése szerint 2016 februárja előtt nem várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?