2020. október 1. csütörtök Malvin

Hírek - Élelmiszer

Hegyekben a gyümölcs - Jön az almalédömping!

Mindenféle almából sok termett idén Európában. Nemcsak a tavalyi, fagykáros évjárat eredményeit múlja felül az idei termés, hanem a több éves átlagot is. Aminek a termelők nem örültek, az a fogyasztóknak jó hír lehet. Gőzerővel folyik az ipari alma feldolgozása, így hamarosan elárasztják a boltokat a - vélhetően - olcsóbb almalevek.
 
 
Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Egész Európában kiugróan jó az almatermés, az unió területén 13 millió tonna várható ebből a gyümölcsből. Magyarországon is 20-25 százalékkal több az alma idén, mint tavaly volt, eléri a 700 ezer tonnát. A termés várhatóan harmada ipari feldolgozásra kerül. Hollandiában csaknem 40 százalékkal több almát szüretelnek most: a tavalyi 215 ezer tonna után idén 300 ezer tonnára számítanak. A legnagyobb kiugrást - mintegy 70 százalékos bővülést - azonban éppen Európa legnagyobb  almatermelője produkálja: Lengyelországban a tavalyi, fagyokkal tarkított év 2,65 millió tonnás eredménye után idén több mint 4,5 millió tonna almát takaríthatnak be a termelők.


Németországban is olyan mennyiségben érkezik a gyümölcs, hogy a léüzemekben a napi limitet súrolja a fogadható mennyiség - adta hírül a német gyümölcslégyártók szövetsége. A 360 gyümölcsfeldolgozó csúcsra járatva dolgozik. Az idei termésnek nagyon örülnek a németek, ugyanis a tavalyi gyenge évjárat miatt mostanra csaknem kiürült az összesen 700 millió liter gyümölcslé fogadására képes tartálykapacitás. A mintegy 1,1 millió tonnára várt léalma betakarítása augusztus közepén kezdődött Németországban, a feldolgozása pedig most éri el a csúcspontját.

Az általánosan jó termés miatt idén a hazai termelők is "almaháborúra" kényszerültek. A tapasztalatok alapján az olcsón beszerezhető ipari almával legkevésbé a fogyasztók nyernek, az alapanyagon nyerhető árkülönbözet részint a feldolgozóknál, de leginkább a kereskedőknél landol.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu