Hegyekben a gyümölcs - Jön az almalédömping!

agrarszektor.hu
Mindenféle almából sok termett idén Európában. Nemcsak a tavalyi, fagykáros évjárat eredményeit múlja felül az idei termés, hanem a több éves átlagot is. Aminek a termelők nem örültek, az a fogyasztóknak jó hír lehet. Gőzerővel folyik az ipari alma feldolgozása, így hamarosan elárasztják a boltokat a - vélhetően - olcsóbb almalevek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


Egész Európában kiugróan jó az almatermés, az unió területén 13 millió tonna várható ebből a gyümölcsből. Magyarországon is 20-25 százalékkal több az alma idén, mint tavaly volt, eléri a 700 ezer tonnát. A termés várhatóan harmada ipari feldolgozásra kerül. Hollandiában csaknem 40 százalékkal több almát szüretelnek most: a tavalyi 215 ezer tonna után idén 300 ezer tonnára számítanak. A legnagyobb kiugrást - mintegy 70 százalékos bővülést - azonban éppen Európa legnagyobb  almatermelője produkálja: Lengyelországban a tavalyi, fagyokkal tarkított év 2,65 millió tonnás eredménye után idén több mint 4,5 millió tonna almát takaríthatnak be a termelők.


Németországban is olyan mennyiségben érkezik a gyümölcs, hogy a léüzemekben a napi limitet súrolja a fogadható mennyiség - adta hírül a német gyümölcslégyártók szövetsége. A 360 gyümölcsfeldolgozó csúcsra járatva dolgozik. Az idei termésnek nagyon örülnek a németek, ugyanis a tavalyi gyenge évjárat miatt mostanra csaknem kiürült az összesen 700 millió liter gyümölcslé fogadására képes tartálykapacitás. A mintegy 1,1 millió tonnára várt léalma betakarítása augusztus közepén kezdődött Németországban, a feldolgozása pedig most éri el a csúcspontját.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az általánosan jó termés miatt idén a hazai termelők is "almaháborúra" kényszerültek. A tapasztalatok alapján az olcsón beszerezhető ipari almával legkevésbé a fogyasztók nyernek, az alapanyagon nyerhető árkülönbözet részint a feldolgozóknál, de leginkább a kereskedőknél landol.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03