2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Így látja a tejpiacot a csúcstárca

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tisztában van a tejpiacon tapasztalható nehézségekkel, a lehetséges intézkedéseket a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal együttműködésben dolgozza ki - közölte a tárca.
 
 

A minisztérium a szakmai szervezetek csütörtökön közzétett állásfoglalására reagált, amelyben a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete közösen azonnali kormányzati és uniós döntéseket sürgetett a kedvezőtlen tejpiaci helyzet kezelésére.

A tárca szerint az ágazat és a szaktárca céljai megegyeznek egymással, de a konkrét döntéshez a szakmai érvek, a jogi keretrendszer és a költségvetési szempontok együttes vizsgálata szükséges. A jelenlegi helyzet kialakulásában főként globális folyamatok játszottak szerepet, ennek megfelelően mind nemzeti, mind uniós szinten keresik azokat a megoldásokat, amelyek termelői és feldolgozói oldalon is enyhíthetik az egyébként az egész világpiacra jellemző túlkínálatot és a nehézségeket. Az uniós válságkezelési intézkedések egyelőre hatástalanok, amely azt jelzi, hogy a jelenlegi problémát nem lehet regionális szinten megoldani - közölte az FM.

A szervezetek felvetésére, miszerint az ellenőrző hatóságok adjanak soron kívül információt a tejágazati áfacsalásokkal kapcsolatban elvégzett vizsgálatokról, azt közölték: az ellenőrzések elrendelése, az eredmények kommunikációja a tej terméktanács mellett mind az FM, mind pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent, a médiában olvasható volt. Az adóhatóság az elmúlt 3 évben a tejágazatban folytatott csaknem 200 adóellenőrzéskor megközelítőleg 5,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel.

A szakmai szervezetek azt is javasolták, hogy a fogyasztói folyadéktej kerüljön az 5 százalékos áfa-körbe 2016-tól. A szaktárca szerint erre jelenleg a költségvetési egyensúly fontossága miatt nincs lehetőség.

2016-tól a sertés tőkehúsok áfa-kulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökken. Amennyiben a gazdasági növekedés a terveknek megfelelően alakul, valamint a sertés tőkehús áfa-csökkentésének pozitív hatásai beigazolódnak, további termékkörök, így a baromfi termékek, valamint a tej és tejtermékek bevonására is sor kerülhet. Az FM továbbra is támogatja, hogy az alapvető élelmiszerek újabb termékkörei is minél hamarabb kedvezményes áfa-körbe kerüljenek.

A szakmai szervezetek azt is szorgalmazták, hogy kezdődjön kormányzati szakmai konzultáció a belföldi nyerstej 80-90 százalékát előállító társas tejtermelő vállalkozásokról. A szaktárca válasza szerint ahogy eddig, úgy továbbra is nyitottak a konzultációra, és továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hazai boltok polcaira leginkább belföldi alapanyagokból előállított, jó minőségű magyar áru kerüljön.

Az FM jelezte azt is, hogy az EU mezőgazdasági és halászati tanácsa szeptember elején rendkívüli ülést tart, amelynek napirendjén szerepel a tejpiaci helyzet megvitatása. Az ülésen Magyarország továbbra is az európai szintű megoldás mellett fog érvelni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu