2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Koronavírus: teljesen megváltoztak a sörfogyasztási szokások Szlovákiában

Sokkal kisebb a forgalmuk a szlovák kocsmáknak, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Az emberek a korlátozások feloldása után ahelyett, hogy újra ellátogatnának kedvenc ivójukba, átszoktak az otthoni sörfogyasztásra.
 
 

Évről évre több sör fogy Szlovákiában, idén viszont a fogyasztási mutatókra erősen rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, olvasható az Infostart oldalán. Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy pár évvel ezelőtt sikerült megállítani a sörfogyasztás csökkenését, azóta rendre növekedésről számolhat be a szövetség. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly az egy főre jutó átlagos éves sörfogyasztás elérte a 78 litert, ami 7%-os emelkedést jelent a korábbi évhez képest.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Márciusban viszont jött a járvány, és már akkor sejteni lehetett, hogy megtorpan ez a dinamikus növekedés. Legalábbis egy időre, mert az éttermek és pubok kénytelenek voltak hosszú hetekig bezárni. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a sörözők újbóli kinyitása után a törzsvendégek alig kétharmada tért vissza a söntéshez, a többiek inkább megvásárolják a boltban, majd otthon fogyasztják el kedvenc italukat.

A sörözők korábbi rendszeres vendégeinek nagyjából a 60%-a – biztonsági és kényelmi okok miatt – továbbra is inkább otthon issza meg a sörét, mondta el Jana Shepperd, aki szerint a gazdaság felpörgetése érdekében rendkívül fontos lenne, hogy a vendéglők újra visszacsábítsák magukhoz a korábbi látogatóikat.

A vendéglősökkel ellentétben maguk a sörgyártók kevésbé borúlátók. Martin Grygarík, a 600 embert foglalkoztató Plzeòský Prazdroj Slovensko sörgyártó kereskedelmi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a tavaszi járványügyi megszorítások ellenére júliusban már 6%-kal több csapolt sört adtak el, mint egy évvel korábban. Szerinte a járvány legnagyobb vesztesei az alkoholmentes sörök voltak, amelyekből kevesebb fogyott. Ez részben az aktív szabadidős tevékenységek visszaesésével magyarázható.

Ugyanakkor megugrott az érdeklődés a minőségi sörök iránt, ami nem csoda, hiszen a lakosság a járvány miatt nem nagyon utazhatott, az így megspórolt pénznek köszönhetően pedig a drágább, minőségi sört is megengedhette magának az otthonléte idején

– tette hozzá Martin Grygarík.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu