2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Élelmiszer

Lázár GMO-s sörrel riogat, de mi az igazság?

Olyan génkezelt hozzáadott anyagokat alkalmaznak a nagy magyarországi sörgyártók, amelyeket Németországban már tilos felhasználni – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető a genetikailag módosított (GMO) alapanyagok kapcsán enzimekről és élesztőtörzsekről beszélt, és külön is nevesítette a Heinekent. A nagy hazai cégek érdekképviselete szerint viszont minden felhasznált söripari alapanyag GMO-mentes és megfelel a magyar előírásoknak. Nem alkalmaznak GMO-s alapanyagokat a kisüzemi sörfőzdék sem.
 
 

Újabb vádakat fogalmazott meg Lázár János a nagy magyarországi sörgyártókkal szemben egy közelmúltbeli hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. Állítása szerint a cégek olyan „génkezelt és génmanipulált” hozzáadott anyagokat használnak fel, amelyeket például Németországban már tilos alkalmazni – derül ki a vasarhelyitv.hu felvételeiből.A híradások szerint a GMO-s felvetések kapcsán a miniszter a sörgyártásban használt enzimekről és élesztőtörzsekről beszélt, és külön is nevesítette a magyarországi Heinekent. Erre utalva felháborítónak nevezte, hogy multinacionális cégek más minőségű terméket adnak el Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

A GMO-kérdés mindig annak kapcsán vetődik fel, hogy a genetikai beavatkozások az emberi egészségre ártalmas módon befolyásolják-e az élelmiszer-alapanyagok minőségét, vagy sem. A világ számos országában nincsenek fenntartások az ellenőrzött és engedélyezett GMO-kkal – alapvetően GM-növényekkel - szemben, Magyarországon viszont alaptörvényi szintű „zéró tolerancia” van érvényben. Legalábbis ami a mezőgazdasági köztermesztést illeti, mert például GMO-s szójából évente több százezer tonna, külföldről származó takarmány-alapanyag érkezik az országba, majd épül be a haszonállatok szervezetébe és az emberi táplálékláncba. Szintén bejutnak a hazai piacra GMO-s alapanyagok az importált kész élelmiszerekben is.


A hazai sörgyártásban azonban iparági információk szerint nem merül fel GMO-s alapanyagok alkalmazása. A Magyar Sörgyártók Szövetsége az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy tagjaik sörgyártáshoz felhasznált minden alapanyaga GMO-mentes és megfelel a hazai előírásoknak. Hasonlóan nyilatkozott Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke is, aki szerint a magyar vállalkozások hivatalos és ellenőrzött forrásból származó alapanyagokat alkalmaznak, amelyek megfelelnek a német jogszabályoknak is.

A sörélesztők és az enzimek egyébként nélkülözhetetlen szerepet játszanak a sörgyártásban. Az élesztőgombákra ahhoz van szükség, hogy a cefrében lévő cukrokból alkohol képződjön. Az enzimek pedig ahhoz kellenek, hogy a gabona-alapanyagok malátázásakor (csíráztatásakor) a keményítőt cukrokká bontsák, illetve lebontsák a fehérjéket is.

Az enzimek a malátázáskor természetesen módon képződnek. Hozzáadott enzimekre alapvetően akkor lehet szükség, ha az alapanyagul szolgáló gabonákat részben nem malátázzák. Ilyenkor pótlólagos enzimek kellenek ahhoz, hogy a keményítő cukorrá alakulhasson.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu