Lenullázhatja a konzervipart, ha nem lesz elég befőttes üveg

MTI
Tönkreteheti a magyar konzervipart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az orosházi O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. üveggyárának átmeneti leállása, amelyre a kemence felújítása miatt van szükség. Már most sincs annyi befőttes üveg a hazai konzervipari cégek számára, amennyire a 2018-as gyártásinduláshoz lenne szükség. A cég viszont visszautasítja a kamara vádjait, és azt állítja, hogy 2017 közepén és végén is értesítették magyar vevőiket a felújításról, illetve a vevőknek versenytársaik elérhetőségét is megadták.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az O-I orosházi üveggyára "ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket" - írja közleményében a NAK. "Ígérete ellenére nem biztosítja" ugyanis a konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget kohófelújítási munkák miatt. A hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és azt más, környező országbeli üveggyártóktól is kétséges beszerezni. Maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése oldható meg, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben - tette hozzá a kamara.

A köztestület közleménye szerint az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti, habár az csak júniusban veszi kezdetét.

A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel. Ehhez a mennyiséghez közel 80 millió befőttes üvegre van szükség, egy évben pedig a gyárak átlagosan mintegy 130 millió darabot használnak fel.


A NAK több körben szervezett már egyeztetést a hazai konzervipar képviselői és az üveggyár között. Győrffy Balázs, a NAK elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy "segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével".

Az O-I 1995 óta van jelen Magyarországon
Az amerikai tulajdonú O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg-gyártó vállalata. A világ 23 országában, 78 gyáregységében különböző csomagolóüvegeket gyárt a konzervipar, a szeszipar, a söripar, valamint a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. Világszerte 27 ezer embert foglalkoztatnak. 2017-ben 6,9 milliárd dolláros nettó forgalmat bonyolítottak le. A cég Magyarországon 1995 óta van jelen. A hazai cég a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2016-ban 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 262,2 millió után. Az árbevétel 7,2 milliárd forint volt, amelynek döntő része a svájci cég részére végzett, bérmunkáért kapott export árbevétel.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. reagálásában kifejtette, magyar vevőiket 2017 közepén és végén is értesítették a kemenceépítésről. A január 4-i szakmai egyeztetés után megkeresték a versenytársakat és ismertették velük az üvegtípusokat, amelyekre a vevőknek szükségük van. Kérdésükre, hogy van-e szabad kapacitásuk, a versenytársak pozitív választ adtak.

A második egyeztetési fórumon, január 26-án megadták négy versenytársuk elérhetőségét, amelyek nyitottak voltak a vevők konzervüveg-igényének kiszolgálására.

Ezt egy február 15-én, a NAK számára írt levélben is tudatták a kamarával - hangsúlyozza az O-I.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. 2003 után idén újítja fel orosházi öblösüveggyárának kemencéjét. A termelés február 11-én állt le, a 15 éve folyamatosan üzemelő kemence bontásával már végeztek, az új kemence tesztüzeme április végén-május elején indulhat. A gyár a húszmillió eurós beruházást saját forrásból finanszírozza. A gyár évente 110 ezer tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt, a várhatóan három hónapos leállás alatt mintegy 28 ezer tonnával csökken a gyártott mennyiség. A gyárban foglalkoztatott 230 dolgozót a leállás alatt nem bocsátják el. A cég a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 12 éves időszakra vonatkozó adócsökkentést nyert el, cserébe 25 személy foglalkoztatását vállalta a következő öt évben.


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03