2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Élelmiszer

Ma dupla annyi nyereséggel dolgoznak a pékségek, mint 5 éve

A sütőiparban 1.100 vállalkozás működik, az itt dolgozók létszáma pedig meghaladja a 16 ezer főt. A szereplők együttes árbevétele több mint 160 milliárd forintot tesz ki, ez 5 év alatt csaknem 10 százalékos bővülést jelent, a nyereségük pedig megduplázódott - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Zalaco Sütőipari Zrt. fejlesztési beruházásának bokrétaünnepén.
 
 

A Zalaco egyedi kormánydöntésen alapuló, 836 millió forintos támogatásnak köszönhetően mintegy 4 milliárd forintból fejleszti mindkét zalaegerszegi telephelyét összesen 2.500 négyzetméteren, és egy új, 1.500 négyzetméteres raktárat épít. Jelenleg 556 dolgozót foglalkoztatnak, és vállalták, hogy 2020-ig újabb 150 munkahelyet hoznak létre, így 700 fölé emelkedhet majd az alkalmazottak száma. A bokrétaünnepen az agrártárca államtitkára, Zsigó Róber elmondta:

A szakágazat nyeresége folyamatosan nő, az elmúlt öt évben megduplázódott. A sütőipar szerkezetét az jellemzi, hogy a vállalatok mindössze 5,7 százaléka tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé.

A három nagyvállalat egyike épp a Zalaco Zrt., több mint 500 foglalkoztatottal. Zsigó Róbert rámutatott, hogy a folyamatosan bővülő sütőipari termékek választéka, valamint a különböző táplálkozási/egészségügyi igények a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása felé terelik a szereplőket. Ennek megfelelően ma 140-150-féle kenyér és mintegy 500-féle péksütemény szerepel a választékban.

Graham-kenyér (Forrás: mindmegette.hu)

Az agártárca államtitkára emlékeztetett: ilyen mértékű bővülésre a szabályozásnak is válaszolnia kellett, így 2017-ben új sütőipari szabályozás lépett hatályba a Magyar Élelmiszerkönyvben. Ebben több új termék leírása is megtalálható, mint pl. a Graham kenyér, a Teljes kiőrlésű kenyér, vagy a Tönkölybúza kenyér. A lisztkeverékből készített kenyerek esetében pedig

rögzítették a keveréket képező lisztek pontos arányát és több termék esetében a korábbi szabályozáshoz képest új arányokat határoztak meg.

Zsigó Róbert leszögezte, hogy az előírások mellett kiemelten fontos a magasabb minőségi követelmények megfogalmazása és a hagyományos magyar termékek népszerűsítése is, ezért a Magyar Élelmiszerkönyvi előírások 2009-től folyamatosan egészülnek ki egy úgynevezett második vagy emelt szinttel, mint például a Magyar Élelmiszerkönyv 2-103 számú „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek” irányelve.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu