2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Megszólalt Gulyás Gergely: fontos részleteket árult el az élelemiszerárstopról

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, az élelmiszerárstopról szóló bejelentésével kapcsolatban is elárult néhány részletet.
 
 

Gulyás Gergely a 2022-es év első Kormányinfóján további információkat osztott meg az Orbán Viktor miniszterelnök által 2022. január 12-én bejelentett élelmiszerárstoppal kapcsolatban, amely intézkedés a jelenlegi szerb gyakorlathoz hasonlít. Mint ismeretes, hat alapvető élelmiszer árát rögzítették: a kristálycukorét, a búzafinomlisztét, a finomított étolajét, a sertéscombét, a csirkemellét és a csirkefarhátét, valamint a 2,8%-os tehéntejét. A kenyér árai egyelőre nem kerülnek rögzítésre.

Ahogy azt már Orbán Viktor is ismertette, a fenti 6 termék árát a 2021. október 15-i árakban maximalizálják. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely most elmondta, hogy az árak az egyes boltok online pénztárgépeinek a fenti dátum idején tárolt adatai alapján kerültek rögzítésre.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az élelmiszerárstop az üzemanyagárak maximalizásához hasonlóan három hónapig lesz érvényes, de - ahhoz hasonlóan - ez is meghosszabbítható lesz. A miniszter beszélt arról is, hogy néhány napon belül meg fog jelenni a rendelet, amely részletesen meghatározza majd, hogy az egyes élelmiszerek eltérő megjelenési formáinak (például bio-, organikus és laktózmentes tejek) áraira milyen szabályok fogak vonatkozni. A bejelentés egyelőre csak a 2,8%-os UHT tejre vonatkozik. Arra a kérdésre, hogy miért ezeknek az élelmiszereknek az árait maximalizálták, Gulyás Gergely tudatta, hogy a nemzetközi gyakorlatok és a szerb példa azt mutatja, hogy ezekből a termékekből sokat vásárolnak az emberek, ezeknél volt végrehajtható az árstop.

A hamarosan megjelenő rendelet emellett egy szigorú, többszintű szankciórendszert is tartalmaz majd, amelyet a rendelkezéseket megszegőkkel szemben lehet majd alkalmazni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szankciók között szerepelni fog a pénzbírság is, végső soron pedig a kereskedelmi tevékenységtől való eltiltás is. Arra a kérdésre, hogy miért nem az élelmiszerek áfáját csökkentették, Gulyás Gergely kifejtette, hogy abban az esetben lényegesen kisebb mértékben csökkentek volna az élelmiszerek árai, és így csak az állam esett volna el bevételtől, miközben az 5%-nál nagyobb árcsökkenésre van szükség. A politikus beszélt arról is, hogy az élelmiszerárstop miatt később nem lesz kompenzáció.

FRISSÍTÉS: Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy ma vagy holnap fog megjelenni a rendelet az élelmiszerárstopról. A lisztnél a BL-55-ös típusú lisztet érinti a korlátozás, ez a miniszter szerint a kenyér árára is hatni fog. A húsoknál a fagyasztott és a dobozos húsok is érintettek az ármaximalizálásban, a csirkénél pedig a far, hát, a farhát és a mell ára lesz szabályozva.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben