2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Élelmiszer

Mentőövet kaptak a tejtermelők: megkezdődött a drágulás

Meghallgatásra talált a tejtermelők óhaja, az elmúlt évek stagnálása után enyhén emelkedtek az árak a hazai piacon. A drágulás a következő hónapokban is folytatódhat, ezzel pedig csökkenhet a növekvő önköltségek miatti veszteség szintje az ágazatban, írta meg a Magyar Nemzet.
 
 

A fogyasztók számára még érzékelhetetlen, de már emelkedett kicsit a tej ára a piacon. A termelők nyár végén hívták fel a figyelmet arra, hogy a felvásárlási áraknak a növekvő költségekhez kellene igazodniuk. Előtte ugyanis két és fél évig az árak 90 és 100 forint/kg között mozogtak, amely azonban nem követte az előállítás emelkedő költségeit és az inflációt, pedig az elemzések azt mutatták, hogy a tejtermelés szűkített önköltsége évente akár 10 Ft-tal is növekedhet megtermelt kilogrammonként. Ez pedig kezdett tarthatatlanná válni.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, bár az ártárgyalások mindig üzleti titoknak minősülnek, de iparági információk szerint az elmúlt hetekben szerényebb mértékű drágulás zajlott a piacon. Eltérő mértékben ugyan, de 2-4 százalékkal emeltek árat a feldolgozók és az áruházláncok. Harcz Zoltán szerint a drágulás várhatóan a következő hónapokban is folytatódni fog. Ebbe az irányba mutat az euró–forint árfolyam alakulása, valamint a nyerstej külpiacokon tapasztalható magas ára is. Miközben továbbra sincs tejfelesleg Európában, novemberben újabb áremelési hullám futhat végig az ellátási láncon, mondta Harcz Zoltán.

A hazai nyerstej felvásárlási ára május és augusztus között változatlanul 98 forint körül alakult, a külpiacokon viszont rendre magasabb árat kínáltak a felvásárlók. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ adatai szerint négy hónap alatt több mint 15 százalékkal nőtt az exportár, meghaladva így a 105 forintos kilogrammonkénti szintet. Nem meglepő, hogy egyes gazdaságok elcsábultak, és az alapanyagul szolgáló nyerstejet nem hazai feldolgozóknak adták el, hanem külföldi partnereiknek szállították ki. A terméktanács szerint mindez előre látható volt: május és augusztus között 12 százalékkal kevesebb nyerstej került a hazai feldolgozókhoz. Az itthon eladott tejtermékek mennyisége ugyanakkor nőtt a vonatkozó időszakban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu