2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Élelmiszer

Mi történik? Bajban van a világ egyik legnagyobb bortermelője

Tavaly 4 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a romániai bortermelés, ami a világszintű átlagcsökkenés alatti értéknek számít - adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.
 
 

Az újság a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) tavalyi évre vonatkozó statisztikáját idézte. Románia a világ 12. legnagyobb bortermelőjének számít Portugália után, ezt a pozícióját évek óta őrzi. 2018-hoz mérten - amikor Románia 5,1 millió hektoliter bort állított elő - az ország tavaly jobban lemaradt Portugáliától, miután a dél-európai ország azon kevés államok közé tartozik, ahol 2019-ben nőtt a bortermelés. A lap emlékeztet, hogy akárcsak szerte a világban, Romániában is nehéz éve volt a tavaly a bortermelők többségének, hiszen az időjárás nem kedvezett a szőlészetnek.

Az ország különböző régióit nem egyformán befolyásolta a kedvezőtlen időjárás, így a dél-romániai Dealu Mare szőlőtermő régióban például a termelés 30-70 százaléka esett ki, míg az ország nyugati részében a borászatok szinte az előző évivel azonos termelésről számoltak be. Ezzel magyarázható, hogy a román termelés csak 4 százalékkal csökkent éves összevetésben, míg a világ élvonalához tartozó olaszországi, franciaországi és spanyolországi borászati ágazatban kétszámjegyű volt a visszaesés. Romániában körülbelül 250 borpincészet működik - írta a Ziarul Financiar.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu