2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Élelmiszer

Minden harmadik embert érinteni fog a vízhiány

A globális vízháztartás átalakulása a nem túl távoli jövőben kihatással lesz a Föld minden társadalmára és ökoszisztémájára - figyelmeztettek a kutatók a Canadian Water Network nemzetközi konferenciáján. Jelenlegi előrejelzéseik szerint a vízhiány rövid időn belül jelentősen növekedni fog.
 
 

A kutatók becslései alapján a víz iránti kereslet egy generáción belül számos régióban negyven százalékkal is meghaladja majd a kínálatot. Ezáltal világszerte minden harmadik ember mindössze feleannyi vízhez jut majd csak hozzá, mint amennyi alapszükségleteihez elegendő lenne.

Az elsősorban a mezőgazdaság és az energia-előállítás fokozódó igényei következtében jelentkező vízhiánnyal egyidőben az árvízi katasztrófák gyakorisága várhatóan nőni fog. A rizikóterületeken eddig "évszázados" eseményként besorolt árvizek, mint amilyenek legutóbb Pakisztánt és Ausztráliát sújtották, immáron húszévente fognak bekövetkezni. Egyes helyeken túl sok lesz a víz, máshol pedig túl kevés anélkül, hogy ezt előre meg tudnánk jósolni - idézi az MTI Zafar Adeelt, az ENSZ vízügyi programjának vezetőjét.

A víz iránti szükséglet növekedésével megnő a vele kapcsolatos technológiák és szolgáltatások jelentősége. Jelenleg e piaci szegmenst 400 milliárd dollárra becsülik, 2020-ra azonban várhatóan már évi egybillió dollárt fog kitenni. Ez a globális építőipar egynegyedével egyenértékű, amely ma 4,5 billió dollár forgalmat bonyolít le.

A fogyasztók gondolkodásmódjának változását a kutatók a "virtuális víz" feltüntetésének bevezetésétől várják, amely kimutatja egy termék előállítási-fogyasztási-hulladékkezelési körforgáasa során elhasznált vizet. Míg például egy laptop esetében ez az érték 1500 liter, egy farmernadrágnál 6000 liter, egy kiló búzánál 1000 liter, egy kiló csirkehúsnál 3000 liter, egy kiló marhahúsnál pedig több mint 15 000 liter. A "virtuális víz" globális kereskedelme már ma is meghaladja az évi 800 milliárd tonnát. Ez a Nílus vízhozamának tízszerese.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu